K V B schreef: ↑11 jul 2024, 22:57
Shrek schreef: ↑01 jul 2024, 22:00
Ik heb trouwens niet de indruk dat er -behoudens Antwerpen Centraal- stations zijn waar er te veel perrons zijn en het met minder zou kunnen zonder al te grote impact.
Oostende. Dat station kan perfect functioneren met twee perrons... Het heeft er acht.
In Nederland (en Zwitserland) bouwt men infrastructuur op basis van de geplande dienstregeling. Moet men in België nog een beetje leren.
Beste, uw antwoord is kort door de bocht en houd geen rekening meet operationele en logistieke behoeften.
En de geschiedenis heeft ook zijn waarden.
Wat is de historie van de 8 sporen. Vroeger (jaren 50/60/70) was de technologie niet zo ver gevorderd om electrische trek en duw treinen te ontwikkelen op grote schaal. Probleem:gebruikte technieken op de rijtuigen (electrische bedrading/stoomverwarming enz...) ook de verscheidenheid van het gebruikte materieel ttz Russische,Oost-Duitse,Poolse rijtuigen..(niet alle treinen natuurlijk)
Dus elke gesleepte trein die toekwam had een lange theoretische en praktische bezetting van een spoor alvorens terug te kunnen vertrekken en alsdusdanig het spoor terug vrij te maken.
Waarom : trein kwam toe=>uitstappen reizigers=>ontkoppelen locomotief=> wegslepen rijtuigen met rangeer loc richting Brugge(Oostende zeehaven)=> loc reed op richting bundel A=>rijtuigen werden terug opgedrukt met een "Nico" of remslang. Rangeerloc terug eraf =>wegrijden en elec loc terug eraan koppelen.
Dus dit spoor kon gedurende minsten 1 uur niet gebruikt worden voor andere treinen => rangeerloc terug weg en vervangen door traktieloc(remproeven enz...)..
De enige trek en duwstellen wren de type 62 voor Kortrijk (Lijn 62).
S'nachts bleven ook enkele stammen slapen op het perron om "voorverwarming"(climatisatie) aan te sluiten via vaste voedingspunten of met een loc (zeker in de winter).
De bundels A & B werden gebruikt door poetsers en vervangen van remblokken op de rijtuigen.
Er kwamen zelden motorstellen toe in Oostende (uitzondering 800 stellen voor Roosendaal).
Verder was er ook 1 of 2 sporen in gebruik voor het stallen van de electrische locs. Dat was een tijdswinst om een treinbestuurder in te zetten voor zijn dienst ipv hem te voet naar de WET(2 km verder) zijn loc te gaan klaarmaken en ophalen.
Alsook werden er kleine herstellingen uitgevoerd door de depanneurs en het snijden van de teloc-banden.
Tijdens de nacht werden er ook frigowagons geplaatst die opgevuld werden met vis en later vertrok met cabotage treinen naar het binnenland.
Je had ook late aankomsten van diensttreinen vanuit Brussel/Antwerpen. En vertrekken (03h00 naar Antwerpen dokken..04h11 Gent en 05h30 Antwerpen centraal). Alsook de treinen met post vanuit en naar Gent en Brussel (niet de rode poststellen). Dus s'nachts was het daar een bedrijvige bedoening.
En ja mischien hebben ze nu een beetje meer ruimte om het station te beheren op spoorbezettings gebied en in geval van incidenten.
Is er veel verschil op heden met de spoorbezetting die niet zichtbaar is voor een treingebruiker die zijn oordeel laat afhangen van het spoorboekje en de uurregelingen? Ik weet het niet? Hoe ga je op heden 4 vertrekken regelen tussen 06h00 en 07h09 vanaf 2 sporen en 2 aankomsten??