pietje schreef: ↑16 dec 2024, 11:52
Helemaal niet.
Je doet nu net of er op de betrokken lijnen veel te weinig ruimte overblijft om een aantrekkelijke dienstregeling te realiseren.
Dat is helemaal niet het geval, maar misschien moet er toch eens nagedacht worden over een dienstregeling waarbij er minder kruisende bewegingen zijn die je capaciteit nodeloos opvreten.
Helemaal wel. Er is op sommige lijnen echt te weinig ruimte.
Je kan inderdaad het aantal kruisende verbindingen verminderen, maar -zeker op Antwerpen-Brussel- ga je daarmee vooral reizigers pesten. Puurs-Essen langs het ringspoor zou inderdaad helpen, de S-treinen uit Jette niet meer naar Brussel-Noord maar naar Schuman sturen ook. Daarmee creëer je ruimte voor internationale treinen maar ga je tegelijk nog veel meer binnenlandse reizigers wegpesten en dat moeten we net voorkomen.
pietje schreef: ↑16 dec 2024, 11:52
NMBS en Infrabel kunnen ook eens vooruit kijken en zien waar er nog efficiëntiewinsten kunnen gehaald worden zodat het alsnog mogelijk wordt om meer treinen te kunnen laten rijden.
Of het nu gaat over aangepaste seinen, fly-overs/dive unders, hier en daar misschien een spoorverdubbeling,...
Denk jij nu echt dat dat soort analyses nog niet tot in detail gebeurd is? Het is exact geweten waar die extra flyovers en andere investeringen nodig zijn, maar er is gewoon geen geld voor.
pietje schreef: ↑16 dec 2024, 11:52
Er is trouwens meer dan voldoende geld beschikbaar, maar de politiek wil op dit moment veel te weinig prioriteit geven. En daar wringt vooral het schoentje.
Of er algemeen geld genoeg beschikbaar is laat ik in het midden, maar de politiek bepaalt hoeveel geld er voor spoorweginfrastructuur beschikbaar is en dat is vandaag te weinig om een spoornet te kunnen uitbouwen dat aan elke vraag van operatoren kan voldoen. Er moeten dus keuzes gemaakt worden en prioriteiten tussen internationale en nationale treinen moeten vastgelegd worden. Vandaag is het 100% voor internationale treinen en dat is gewoon verkeerd naar mijn mening.
pietje schreef: ↑16 dec 2024, 11:52
Maar ik begrijp volledig waarom Europa dit zo beslist heeft, want anders zou het protectionisme wel heel gemakkelijk zijn: elke aanvraag van een "ongewenste" maatschappij: "sorry, ons net zit vol met binnenlandse treinen" (en als het niet vol zit, zou men snel een inefficiënte onnodige trein verzinnen om die buitenlandse operator te kunnen dwarsbomen.
Dat heeft toch helemaal niets met protectionisme te maken. Op lijnen met veel ruimte (bijvoorbeeld Brussel-Zuid - Lille via LGV) is er nog ruimte genoeg voor extra treinen, laat ze daar maar komen. Maar Brussel-Nederland zit helaas vol, voor het grootste deel met heel goedgevulde binnenlandse treinen. Het zou doodzonde zijn om die te moeten afschaffen ten voordele van internationale treinen met veel minder capaciteit.
Uiteraard moet de NMBS dit niet beslissen, maar Infrabel zou dit als neutrale speler wel kunnen. Maar voor mij mag dat ook gerust het ministerie van mobiliteit zijn, zolang er maar iemand is die het nationaal belang kan afwegen tegen het internationaal. Die afweging gebeurt vandaag niet en dat is gewoon een systeemfout.
Het probleem speelt trouwens niet alleen in België, ook landen als Zwitserland en Oostenrijk zijn bang dat ze op termijn hun mooie dienstregelingen gaan
moeten opgeven ten voordele van internationale treinen. Ja je leest het goed, met de huidige regels kan het zijn dat de mooie kwartierdiensten moeten verlaten worden om extra ruimte te creëren voor extra rijpaden.
In Zwitserland is zoiets uiteraard tijdelijk, die bouwen infra bij wanneer ze het nodig hebben, maar bij ons gebeurt dat niet dus zitten we met gebakken peren.