Tijd voor Hupac Ede!
Ede, voor de kenners gelegen aan de spoorlijn richting Arnhem, heeft een bescheiden terminal, waar vandaan dagelijks zo'n 13 containerwagens naar Brescia in Italië vertrekken. Ik hoop binnenkort hier een artikel uit Spoorwegjournaal 154 bij te kunnen plaatsen, als PDF. Tot die tijd moet u allen het nog even doen met deze twee regels historie

.
Enkele jaren geleden is dit Hupac-vervoer door rail4chem (daar heb je ze weer) overgenomen van Railion. De trein naar Brescia bestaat eigenlijk uit twee delen: een deel uit Rotterdam, en een deel uit Ede. De beide delen worden tot een trein van 550 meter gecombineerd bij de terminal in Ede, waar ze ook gesplitst worden. Als het weer eens wat langer licht wordt, zal ik eens een poging wagen om de trein uit Rotterdam vast te leggen, en hier bij te plaatsen. Afijn, de gecombineerde trein verlaat Nederland via de grensovergang bij Emmerich, waar ook locwissel plaats vindt: van rail4chem Benelux naar FN Cargo, en omgekeerd. rail4chem besteed het rijden van de trein tussen Emmerich en Brescia uit aan FN Cargo, dat die treinen rijdt met enkele Dispoloks, BR189.
Na Emmerich, volgt de trein de Rheinstrecke, om vervolgens via Karlsruhe en Mannheim Basel te bereiken. Vanaf Basel gaat de reis via de Gotthard, waarbij er in Erstfeld een voorspanloc bijgeplaatst wordt (meestal een zilveren Hupac Taurus), naar Biasca en uiteindelijk Brescia. Daarmee is FN Cargo gelijk recordhouder: drie landen worden doorkruist zonder van loc te wisselen. Dat kan toch beter met een loc die door heel Europa kan rijden? Dat klopt, maar bij gebrek aan ETCS en ATB/STM (overgangssysteem tussen ATB em ETCS, om het maar even heel makkelijk te zeggen), is de BR189 nog niet toegelaten in Nederland, en FN Cargo lijkt daar dan ook niet echt mee te zitten. Mogelijk brengt de opening van de Betuweroute, ergens in 2040, hier verandering in. Tot die tijd wordt er dus nog van loc gewisseld in Emmerich, en speelt rail4chem Benelux het veredeld rangeerbedrijf van rail4chem (op deze uitspraak kom ik later nog eens een keer terug).
Goed, genoeg gepraat, nu de plaatjes! Ze staan in chronologische volgorde, dus op volgorde van tijd, waarbij dan weer geen rekening is gehouden met de data waarop de foto's gemaakt zijn. De foto's in Ede zijn in ieder geval gemaakt op 26 oktober 2006.
17.04 - Terwijl het rangeerlocje van Rotterdam Rail Feeding, RRF, wordt opgestart, arriveren de eerste vrachtwagens van VOS Logistics met de wissellaadbakken voor Italië. Zoals te zien is aan het stickertje van Hupac op de vrachtwagen, pendelt deze de hele dag tussen de terminal en de locatie van VOS (voorm. Malenstein, weet u nog?) in Ede.
17.08 - Bij Hupac in Ede leven ze niet op brood, maar op koffie! Dus nog voordat de trein beladen gaat worden, wordt er koffie gedronken...
17.12 - Nog even poseren, en weer aan het werk...
17.14 - De laatste wissellaadbakken (= een huifcontainer op poten) worden, met een reachstacker, op de trein gezet. De rangeerder van RRF is inmiddels begonnen aan het rondje om zijn trein.
17.19 - Bijna koffietijd... En als fotograaf drink je natuurlijk vrolijk mee!
17.22 - Het locje van RRF, het loctype beter bekend als een 'Bakkie', rangeert tegen de trein aan.
17.33, Duitsland - Terwijl ze in Ede aan de koffie zitten, is de E189 988 van FN Cargo op 27 juli 2005 onderweg naar Emmerich, om de trein met rail4chem Benelux uit te wisselen. Direct achter de loc bevinden zich elf wagens voor de terminal van Ede, en daar achter twaalf wagens voor Rotterdam. De trein weegt zo'n 1455 ton, maar ondanks dat weet de Dispolok 'm toch goed om snelheid te houden: op het moment van afdrukken, reed de trein bijna 120 km/h!
17.47 - De RRF4 trekt de trein een stukje naar voren, en gaat daarna wachten op de trein uit Rotterdam. Links van de loc staan reservewagens van Hupac.
19.30 - De RRF4 wacht nog steeds op de trein uit Rotterdam. Op spoor 2 is een kolentrein van Railion binnen gelopen (wie goed kijkt ziet de trein achter de RRF-loc staan), die eerder die middag een stremming heeft veroorzaakt bij Wolfheze. Van één van de kolenwagens in het midden van de trein, was de handrem aangedraaid, iets wat de machinist blijkbaar niet door gehad heeft. Uiteindelijk waren de wielen van de kolenwagen dusdanig ver afgesleten, dat verder rijden niet meer mogelijk was. Besloten werd om de wagen in Ede uit de trein te rangeren, en dat gebeurde (na een hoop geruzie met de treindienstleider) dan ook. Tijdens dat uitrangeren, ging het nog eens mis: de wagen was net losgekoppeld op het naar beneden lopende spoor 5, en 'op lucht' weggezet. De machinist van de rangerende trein, vergat dat de loc nog 'in z'n achteruit' stond (in plaats van vooruit), en gaf tractie, waarbij de trein dus naar achter reed. Gevolg was dat de losgekoppelde wagen een duw kreeg, door een rood dwergsein ging en aan het rollen ging (met de mannen van Railion er achteraan rennend ;D), en uiteindelijk tegen een stootjuk tot stilstand kwam. In Nederland is zoiets een erge gebeurtenis, dus kwam de Inspectie Verkeer en Waterstaat gelijk op bezoek, om onderzoek te doen. Afijn, als gevolg van deze stremming, kon de trein uit Rotterdam niet 'landen' in Ede, en is doorgereden naar Wolfheze. 's Nachts, toen de stremming voorbij was, is de trein vanuit Wolfheze geduwd over de hoofdbaan (!) terug gekomen naar Ede, maar toen lag ik gelukkig al te slapen!
12.37 - Een plaatje van de trein in de bergen mag natuurlijk niet ontbreken! Trein 40027 uit Rotterdam en Ede passeert op 11 augustus 2005 de fotocurve bij Wassen, met een zilveren Taurus van Hupac als voorspanloc, en daar achter de 'Asien-Europa-lok', op dat moment in gebruik bij FN Cargo. Het voorste deel van de trein komt uit Rotterdam, achterop lopen de wagens uit Ede mee. Geen bijzonder fraaie plaat, maar het gaat om het idee...
Dat was het weer! Binnenkort hoop ik nog twee dingen toe te kunnen voegen: een filmpje bij deze foto's, en het artikel uit Spoorwegjournaal. Voor nu: tot zover!