De treinbegeleiders legden vanmorgen het werk neer uit protest tegen de agressie op de treinen.
De directie erkent het probleem en heeft aan de vakbonden een actieplan tegen agressie voorgelegd. Die hebben dat besproken met het personeel.
Hoewel de vakbonden het gesprek met de directie bevredigend vonden, besloot de middagploeg niet aan het werk te gaan.
Volgens Ludo Sempels van de ACOD zou dat morgen wel het geval moeten zijn. "Volgens de inlichtingen die we hebben, zou morgenvroeg de ochtendploeg normaal gezien starten om 3.30 uur."
Aanleiding was geweld tegen begeleiders
De staking brak maandagochtend om half vier uur. Aanleiding was het geweld van het afgelopen weekend tegen vier begeleiders. Een van hen ligt nog in het ziekenhuis.
"Een van de begeleiders heeft zijn vinger gebroken, een andere heeft een slag in zijn nek gekregen en is bespoten met een brandblusapparaat", zegt Ludo Sempels van de ACOD.
De treinbegeleiders zijn de aanhoudende agressie tegen hen meer dan beu. Gisteren hadden de begeleiders van de stelplaats Brussel-Zuid al aangekondigd dat ze uit protest in de voormiddag het werk zouden neerleggen.
Vanmorgen hebben ook treinbegeleiders elders in het land dat voorbeeld gevolgd. In Wallonië wordt massaal gestaakt en ligt het treinverkeer zo goed als plat.
In Vlaanderen hebben de begeleiders in onder meer Oostende, Brugge en Hasselt het werk neergelegd.
Het treinverkeer is grondig verstoord door de actie. Op sommige plaatsen rijden nauwelijks treinen uit, elders rijden er wel een aantal treinen, maar dan met vertraging.
Door de staking bij het spoor was het tijdens de ochtendspits op de weg veel drukker dan normaal. De Centrale Verkeersdispatching van de federale politie registreerde 160 kilometer file op de toegangswegen naar Brussel, Touring maar liefst 211 kilometer.
"Beu om niet te weten wat ons zal overkomen"
De kritiek dat de begeleiders door hun actie de reizigers gijzelen, doet ACOD-vakbondsman Ludo Sempels af als onzin.
"Wij staken niet voor ons plezier, maar de agressiegevallen van het voorbije weekend zijn de druppel die de emmer hebben doen overlopen", aldus Sempels.
"We zijn het beu om 's morgens naar ons werk te vertrekken en niet te weten wat ons zal overkomen: worden we aangevallen of worden we met rust gelaten?"
Een duidelijk overzicht van welke treinen wel en welke niet rijden, kan spoorwegbeheerder Infrabel niet geven. "Het gaat om een spontane actie en de situatie wijzigt dus constant", zegt Guido Ardeel van Infrabel.
"We hopen dat de problemen snel worden opgelost, maar voorlopig zijn de gevolgen van de actie wel goed voelbaar voor de reizigers."
vrtnieuws.net
-----
Laat me even als werknemer in de privé en weinig OV-gebruikend autogebruiker maar even lekker alle NMBS-stakingen aanmoedigen. We moeten laten voelen dat we Waal, socialist, vakbondslid (past het een al niet vlug bij het ander?

Laat ik het maar gelijk normaal vinden en bovendien goedkeuren dat onschuldige werknemers met vertragingen op het werk aankomen terwijl die sjoef sjoef habibi's cq. ali illegali's hier de boel verzieken.
Laat mij maar in de verre, onbereikbare Kempen wonen en werken en tegen eigen tijden en tempo rijden met auto en camion. Ik heb niet veel vertragingen gehad

En laat mij vooral serieus zijn: ik leef best mee met die beste collega en eerlijk gezegd vind ik het wangedrag van zulke reizigers niet kunnen, zulken zouden gewoon een verbod op OV moeten krijgen. Dan maar een rechte lijn trekken, niet moeilijk doen. Bepaalde gedragingen zijn zo onacceptabel zodat we dat met de beste middelen moeten tenietdoen.
Maar was die staking nu echt nodig?
