
Nieuwe verbindingen
In mijn plan zou ik vier nieuwe verbindingen hebben voor Oost-Vlaanderen, waarvan 3 IR-relaties en één omnibus.
1) IR Terneuzen - Doornik
Haltes: Terneuzen, Sas-van-Gent, Zelzate, Rieme-Ertvelde, Wondelgem, Gent-Dampoort, Gentbrugge, Gent-Sint-Pieters, Oudenaarde, Oudenaarde-Centrum, Ronse, Frasnes-lez-Anvaing, Leuze, (pipaix), Beclers, Havinnes, Tournai.
Het eerste deel van het traject Terneuzen - Gent zou toch snel gerealiseerd moeten kunnen worden. De infrastructuur is beschikbaar en geschikt voor 90 km/u van Wondelgem tot Rieme-Ertvelde. Vanaf Rieme zou het spoor nog gemoderniseerd moeten worden, maar zoveel werk en geld kan dat nu ook niet kosten.
Voordelen:
- Zelzate (12.000 inw) en Terneuzen (55.244 inw), twee grote gemeentes, krijgen een snelle verbinding met Gent. Tussen Gent en Terneuzen rijdt nu al een sneldienst van De Lijn, maar het is maar hoe snel je een sneldienst van De Lijn ziet.

- Terneuzen ligt centraal in Zeeuws-Vlaanderen, zodat dit geïsoleerd gebied van Nederland een goede ontsluiting van openbaar vervoer krijgt.
Tevens is Terneuzen de grootste stad van Zeeuws-Vlaanderen.
- Wondelgem, Gent-Dampoort en Gentbrugge krijgen minstens een trein om het half uur in iedere richting.
- In Gent-Sint-Pieters (A. +/- u10) is er een goede aansluiting naar Brussel.
- Er zou gekruisd worden tussen Gent-Dampoort en Wondelgem, zoals de L-trein naar Eeklo nu doet, wat voor geen problemen zorgt op het enkelsporig gedeelte van L55. Misschien dat de keertijd in Terneuzen wat te krap zou worden, maar dan kan het Poperinge-principe toegepast worden.

Deze IR zou dan van Gent (V. +/- u15) non-stop naar Oudenaarde (28.000 inw) rijden. Ik vind dat er een rechtstreekse verbinding mankeert tussen gent is deze toch wel belangrijke stad. Bij aankomst in Oudenaarde heeft de IR de L-trein bijna ingehaald. Na een stop van een tweetal minuten te Oudenaarde rijdt de IR verder richting Ronse op het rijpad van de L-trein, met nog een extra stop te Oudenaarde-Centrum, een nieuw station dat op L86 op ongeveer 200 meter van de grote markt ligt.
Tot hiertoe kan deze verbinding zonder veel extra kosten (eigenlijk enkel de extra machinist en TBG) gecreëerd worden. Er zijn zelfs geen extra treinstellen nodig. Integendeel, juist minder! De huidige L-trein heeft in de spits al gauw vier stellen 41's mee. Deze trein zou kunnen opgedeeld worden in telkens twee stellen, één paar voor de reizigers tussen Gent en Oudenaarde en één paar voor de rechtstreekse reizigers naar Oudenaarde en Ronse. De L-trein zou beperkt worden tot Oudenaarde (met onmiddellijke overstap naar Ronse en L89), waardoor deze twee stellen niet verder meer meerijden naar Ronse maar direct naar Gent terugkeren.
Eventueel zou de L-trein verlengd kunnen worden naar Kluisbergen over de vroegere L87, met haltes in Oudenaarde-Centrum, Leupegem (L86) en Kluisbergen (Berchem) (L87). Veel kan dit ook niet kosten. Het spoor is al uitgebroken, dus kunnen ze bij wijze van spreken direct het spoor herleggen op het fietspad.

Vanaf Ronse zou de IR eventueel kunnen verlengd worden naar Leuze en Doornik. Hiervoor moet wel het spoor tussen Ronse en Leuze heraangelegd worden, wat uiteindelijk maar één dieselspoortje is. Als je hele hogesnelheidslijnen kan aanleggen, kan je dit ook, hé!

Voordelen:
- Het gat in de taalgrens tussen Moeskroen en Lessen is opgevuld.
- Frasnes-lez-Anvaing heeft terug reizigerstreinen, rechtstreeks naar Doornik en Ronse. De bestemming Oudenaarde en Ronse maakt voor deze gemeente en ook voor Leuze niet echt veel uit.
- Misschien een stimulans om terug goederentreinen naar Frasnes in te leggen.
- Terug wat lokaal verkeer op L94.
- Met Oudenaarde-Centrum is het centrum veel gemakkelijker bereikbaar.
- Grote gemeentes worden met mekaar verbonden (Frasnes en Leuze).
De doorkoppeling van het traject Doornik - Gent en Gent - Zelzate is er eigenlijk puur omwille voor het gemak ivm materieel (cfr. Ronse - Gent - Geraardsbergen), maar op die manier kunnen reizigers uit Oudenaarde ook naar Gent-Dampoort rechtstreeks verder sporen.
Dit is al een eerste verbinding, de tweede ben ik nu aan het typen.

Er mag gerust al wat commentaar gegeven worden.
