De NMBS gebruikt voor zijn treinplanner tegenwoordig dezelfde software als de NS, de DB en de SBB. Als het die laatsten lukt om wijzigingen in de dienstregeling in de treinplanner op te nemen dan moet dat voor de NMBS ook kunnen.Adler schreef:Het enige dat men de NMBS kan verwijten in deze zaak is dat de website niet duidelijk genoeg was en een trein vermeldde die niet reed.
Aanpassingen op korte termijn of real-time zijn helaas nog niet mogelijk maar ik weet dat hieraan gewerkt wordt.
Want, hoe je het nu draait of keert, de NMBS laat hier steken vallen.
- Als je met behulp van de online planner een rit plant voor komende weekeinde dan is er in het resultaat dat op je scherm komt niets, maar dan ook niets dat suggereerd dat er iets bijzonders aan de hand zou kunnen zijn.
- Pas als je op "details" klikt dan krijg je oranje uitroepingstekens te zien. Echter voor iemand die niet regelmatig de site gebruikt vallen die niet op. Het is al helemaal niet duidelijk dat je door met je muis over die uitroepingstekens te bewegen je meer informatie krijgt.
- De informatie die je bij een "mousover" krijgt is enkel begrijpbaar als je het jargon kent. Een gewone treinreiziger weet helemaal niet wat "IC-A" en IC-C" betekenen.
- Als je klikt op die uitroepingstekens dan kom je op een volgende pagina met wat kryptische informatie, en links naar PDF files. Als je die dan een voor een aanklikt dan begin je een beetje een begin van een begrip te krijgen van wat er aan de hand is.
De informatieverstrekking kan stukken beter. Dat heeft niks met "bij het handje nemen" van de reiziger te maken. Het wordt tijd dat de NMBS dat toch begint te snappen.