HST op windenergie

Voorlopige place-holder voor topics tot deze in de juiste categorie geplaatst zijn. Hier geen nieuwe topics openen!
Gebruikersavatar
Adler
Berichten: 5302
Lid geworden op: 21 mar 2007, 15:01

Re: HST op windenergie

Bericht door Adler »

In de Metro van vandaag staan meer technische gegevens over dit project dat de 'zeiltrein' werd gedoopt.
Het windmolenpark zal bestaan uit 20 windturbines met elk een vermogen van 2 tot 2,5 MW goed voor een jaarlijkse energieproductie van 100 GWh.
Gemiddeld een derde van de energie zal rechtstreeks naar het spoornet gaan en de rest naar het openbare net.
De verbinding met de bovenleiding zal gebeuren via het tractie-onderstation in Avernas.
Behalve voor de stroomvoorziening van de HSL Leuven-Luik zal het park ook instaan voor de stroomvoorziening van de lijnen Tienen-Voroux en Landen-Hasselt.

Ik begrijp dus niet de reactie van sommigen als zou het hier gaan om een soort marginaal project enkel om subsidies te bekomen en het geweten van de mensen te sussen.

Ten noorden van het eiland Borkum bouwt men momenteel een windmolenpark dat uiteindelijk zal bestaan uit 208 turbines van 5 MW elk, dus met een totaal vermogen van 1040 MW, dit is evenveel als de kernreactor van Doel 3 of Doel 4. Elke turbine genereert een wisselspanning van 36 kV die via een transformatorstation wordt verhoogd tot 154 kV en vervolgens gelijkgericht om via een HVDC-verbinding (High Voltage Direct Current) naar het vasteland wordt gebracht.
Dit alles maar om te zeggen dat dit geen speelgoed meer is.
Het grote probleem momenteel is dat er niet voldoende fabrikanten van windturbines zijn om aan de vraag te voldoen. De totale productiecapaciteit tot en met 2012 is nu al gereserveerd !
Tegen 2020 wil Groot-Brittannie 25.000 MW elektriciteit met windenergie opwekken !
Dit is genoeg om alle Britse huishoudens van stroom te voorzien.

Misschien nog 1 cijfer: gisteren 3 maart is er in Duitsland gemiddeld 15000 MW elektriciteit geproduceerd door windenergie of een dagproductie van 192 GWh, dit zijn 15 kernreactoren van 1000 MW zoals in Doel.
pietje

Re: HST op windenergie

Bericht door pietje »

Je moet er toch rekening mee houden dat windenergie vrij onstabiel is en dus nooit 100% van uw elektriciteitsproductie kan zijn.
Natuurlijk is het goed om hernieuwbare energie te gebruiken, maamen moet niet doen alsof de HST enkel op wind zal rijden, op windstille dagen zijdt hij op hetzelfde als nu, nl steenkool/gas/olie/kernenergie.

Indien men echt 100% op wind wil rijden moet men een manier vinden om op sommige momenten energie te stockeren om die te gebruiken op windstille momenten, ofwel een weredwijd elektriciteitstransportnetwerk creëren dat de windstiltes/luwtes kan opvangen, maar dat is nog niet voor morgen.

De internationale capaciteit van ons hoogspanningsnet is op dit moment allesbehalve toereikend om heel België vanuit het buitenland te bevoorrraden, maar misschien gaat men in de toekomst wel deze richting in.

Maar in afwachting hoop ik toch dat de alternatieve energiebronnen toch enige betekenis kunnen spelen.
Gebruikersavatar
Shrek
Berichten: 13022
Lid geworden op: 01 feb 2006, 22:09

Re: HST op windenergie

Bericht door Shrek »

ik deel de mening hierboven, het zal zeker iets helpen, maar ze doen het toch allemaal iets te groots voor. En de uitleg klopt technisch gezien ook niet. Die windmolens zullen aan het algemeen elektriciteitsnet gekoppeld worden en daar hangt toevallig ook L2 aan. Dus die windmolens zullen net zo goed L2 voeden als een fabriek in Kortrijk of wegverlichting in Arlon :roll:
Trainspotterke

Re: HST op windenergie

Bericht door Trainspotterke »

Shrek schreef:ik deel de mening hierboven, het zal zeker iets helpen, maar ze doen het toch allemaal iets te groots voor. En de uitleg klopt technisch gezien ook niet. Die windmolens zullen aan het algemeen elektriciteitsnet gekoppeld worden en daar hangt toevallig ook L2 aan. Dus die windmolens zullen net zo goed L2 voeden als een fabriek in Kortrijk of wegverlichting in Arlon :roll:
Toch even vermelden dat de lijn 2 apart gevoed wordt door de kerncentrale van Tihange, nabij Huy! :wink:
(Remember de hoogspanningskabel onder een groot deel van de oude bedding van L126 Huy - Landen :wink: )
rail s

Re: HST op windenergie

Bericht door rail s »

In de USA is het goedkoper om gas-centrales uit te zetten en enkel nog als back-up te gebruiken moest er te weinig wind zijn. Er moet namelijk geen (duur!) gas aangekocht worden als deze niet werken.
leve de windturbine!!!
Gebruikersavatar
Shrek
Berichten: 13022
Lid geworden op: 01 feb 2006, 22:09

Re: HST op windenergie

Bericht door Shrek »

Trainspotterke schreef: Toch even vermelden dat de lijn 2 apart gevoed wordt door de kerncentrale van Tihange, nabij Huy! :wink:
(Remember de hoogspanningskabel onder een groot deel van de oude bedding van L126 Huy - Landen :wink: )
ma nee ge kunt dat juist nooit zeggen met elektriciteit, het is gewoon nen hoop elementen die elektriciteit produceren en nen hoop die elektriciteit verbruiken en da moet ongeveer evenveel zijn. Maar vanwaar die elektriciteit juist komt kan niemand zeggen :P (in het onderstation van Avernas ligt er trouwens ook een kabel naar Hasselt,1 naar Vilvoorde en 1 naar Lier :wink: )
Gebruikersavatar
Adler
Berichten: 5302
Lid geworden op: 21 mar 2007, 15:01

Re: HST op windenergie

Bericht door Adler »

Infrabel gaat langs de hogesnelheidslijn Leuven-Luik twintig windmolens plaatsen. De beheerder van de Belgische spoorinfrastructuur doet dat om de kosten van zijn stroomfactuur naar beneden te halen.

Infrabel is één van de grootste stroomverbruikers in België. Doordat de energieprijzen nu zo hoog liggen, neemt het bedrijf de groene stap. "Vijf jaar geleden betaalden we 60 miljoen euro voor elektriciteit. Nu is dat 100 miljoen euro", aldus Infrabelbestuurder Luc Lallemand.

Ondanks het feit dat de windmolens er komen, sluit Lallemand het niet uit dat er toch een doorrekening komt naar de reizigers. Ook het NMBS-personeel zal aangespoord worden om voortaan zuiniger om te springen met energie.

De plaatsing van de windmolens zal gebeuren in samenwerking met Electrabel en zes betrokken gemeenten.
Dit stond in de Gazet van Antwerpen vandaag.
Dus Infrabel gaat aan het NMBS-personeel vragen om zuiniger te zijn met energie :)
Betekent dat dat ze de verwarming of airco voortaan gaan afzetten ?
Trainspotterke

Re: HST op windenergie

Bericht door Trainspotterke »

Zo drastisch zal het wel niet zijn, want dat is dan vragen om stakingen.

Een goed voorbeeld van energiebesparingen is dat men in de meeste stations 's nachts de perronverlichting uitdoet!
Zelfs in het station van Brugge doen ze dacht ik op de perrons 's nachts alle lichten uit! Die moeten daar uiteindelijk niet voor de muizen staan branden.
Gebruikersavatar
Steven
Berichten: 23034
Lid geworden op: 31 jan 2006, 12:06
Locatie: Opwijk

Re: HST op windenergie

Bericht door Steven »

treinen met zelfsluitende deuren indien er niemand gebruik van maakt zoals al in verschillende andere landen terug te vinden is, zodoende bespaar je op de verwarming of airco kosten.
Bartjedj

Re: HST op windenergie

Bericht door Bartjedj »

In Mechelen zijn ze anders zeer verstandig geweest bij de bouw van het stationsgebouw: de verlichting van de lokettenzaal kan niet uitgeschakeld worden. Op dat circuit zit geen schakelaar, en de zekering afschakelen gaat niet, doordat daar ook het aanwijzingsbord en de automaten op aangesloten zijn, en die moeten blijven branden (als men 's morgens lange starttijden wilt vermijden).

Dus, daar is het altijd even helder :roll:

Verder is men op de perrons al lange tijd bezig met de plaatsing van nieuwe lampen, die meer licht moeten geven met minder energie. Maar momenteel branden nog steeds de oude exemplaren.

BDJ
Plaats reactie