'Late treinen zijn groot gemis'
Spoorlijncomité wil aandacht voor frequentie van treinen
DE PINTE/GENT/ZINGEM/GAVERE/OUDENAARDE/RONSE/MAARKEDAL - Na het succes van het Spoorlijncomité Gent-Eeklo, werd woensdagavond in Oudenaarde het comité Gent-Ronse op de rails gezet.
Meteen bleek dat niet zozeer de infrastructuur maar eerder de frequentie van de treinen een heet hangijzer wordt.
Het provinciebestuur van Oost-Vlaanderen heeft 11.000 euro opzijgezet om de werking van het Spoorlijncomité Gent-Ronse te financieren.
'De provincie is van bij het begin in 2002 een enthousiaste partner geweest van dit initiatief', zegt gedeputeerde voor Mobiliteit Peter Hertog.
'Regionale spoorlijnen zijn een belangrijk onderdeel van het provinciale openbaar vervoersnet. Een aantrekkelijk regionaal spoornet is de basis voor een goed draaiend regionaal openbaar vervoersnet. Ook het succes van het spoorlijncomité Gent-Eeklo toont aan dat het belangrijk is om te werken via een spoorlijncomité.
Zes jaar werken rond die spoorlijn zorgde voor de opening van de halteplaats Evergem, nieuwe infrastructuur op de perrons, betere parkings en fietsstelplaatsen: kortom voor een complete opwaardering van de lijn.
Uniek is ook de samenwerking die ontstaan is tussen alle partners: het provinciebestuur, de lokale gemeenten, de NMBS, De Lijn, de BTTB, de Fietsersbond, de reizigers en lokale organisaties.'
Projectcoördinator Jan Lescrauwaet van Oost-Vlaanderen was alvast tevreden over de opkomst op de startvergadering.
'Aan de opmerkingen die werden gemaakt, kan je nu al opmaken dat de uurfrequentie van de treinen op deze lijn en de afwezigheid van laatavondtreinen een belangrijk aandachtspunt zal worden.
Mensen die vanuit het zuiden van de provincie een avondje uit willen plannen in Gent, geraken achteraf niet meer thuis met het openbaar vervoer. Er kwamen ook heel wat opmerkingen over gebrekkige aansluitingen.'
Over de infrastructuur van de lijn lijken de klachten daarentegen mee te vallen. Al legden enkele aanwezigen meteen de vinger op zere plekken als: de onoverdekte fietsenstalling in Eine, de onveilige fietsenstalling in Oudenaarde en de lage perrons, die voor mensen die minder goed te been zijn, een onoverbrugbare hindernis zijn om de trein te nemen.
Jan Vanhee van de Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers noteerde alle opmerkingen. Hij voegt ze bij zijn eigen bevindingen van een doorlichting die hij deze zomer uitvoerde.
'Ik heb alle zeven stations en stopplaatsen, te beginnen met De Pinte, in kaart gebracht', aldus Vanhee.
'Het was in eerste instantie de bedoeling om een ruwe analyse te maken van de perrons, de parkeermogelijkheden en de informatievoorziening. Daaruit blijkt dat de accommodatie in grote lijnen in orde is.
Er zijn echter tal van eerder kleine verbeteringen mogelijk die het reizigerscomfort ten goede kunnen komen. Ik denk bijvoorbeeld aan de verlichting van de gemeenteborden op de perrons. Door de gespiegelde ruiten van de nieuwe treinstellen, is het 's avonds vanuit de trein amper mogelijk om te zien in welk station de trein binnenloopt.
In het voorjaar van 2009 zullen we hoe dan ook een enquête bij de reizigers organiseren om meer gedetailleerde klachten en verzuchtingen te verzamelen.'
De doortrekking van de lijn richting Leuze, waarop Ronsese en Waalse politici de voorbije maanden meermaals alludeerden, blijkt intussen opgeborgen.
http://www.spoorlijncomite.be
Koen Lauwereyns

Jan Vanhee van de Bond van Trein-, Tram- en Busgebruikers en projectcoördinator Jan Lescrauwaet.
David Stockman
© david stockman