Steven schreef:
heel eenvoudig hoor, voor dat uitwijkspoor zijn er bediende seinen die mee de overweg controleren, als de trein achter dat bediend sein staat en het staat rood zal die overweg open blijven voor het wegverkeer, als het seinhuis het sein wil openzetten zal die pas lukken na het sluiten van de overweg, die dan via een hulpcontact zal toelaten om het sein open te krijgen. Ik leg het hier vrij eenvoudig uit maar het is op dit principe dat heel de installatie is opgebouwd of deze nu met EBP post of met een relaispost bediend is maakt niet uit.
Zulk een sein gaat dus altijd "te laat" open of de overweg " te vroeg" dicht voor een trein op volle snelheid ?
Of kan men zulke seinen ook op automatisch zetten bij doorgaande sporen als bv. de overloopwissels niet gebruikt worden ?
Een overweg in het rooster (het wisselcomplex) wordt beveiligd door bediende seinen. Het sein zal pas openkomen als de overweg gesloten is.
In volle baan zijn er overwegen die beschermd worden door onbeheerde seinen op sommige lijnen, op andere lijnen zijn deze niet beschermd. Baanvakken met DA wordt het eerste genoemd, Het DA-systeem zorgt ervoor dat het sein voor de gestoorde overweg sluit, op voorwaarde dat er geen noodremming wordt veroorzaakt. Het is dus mogelijk dat een trein vlak voor zo'n sein gewoon kan doorrijden, maar het sein zal daarna sluiten, en niet terug openkomen zolang de overweg niet terug in orde is. In de seinpost zal er een melding verschijnen dat een overweg gestoord is. Zo'n sein is herkenbaar aan een kast met rode banden. In die kast hangen documenten S379 waarin de ligging van de overwegen in die sectie wordt opgegeven, deze documenten leggen het bevel op om die overwegen stapvoets te overschrijden en de hoorn te gebruiken.
Zonder DA zullen de seinen gewoon blijven werken, alsof er geen overweg ligt in de sectie. Het is dan aan het seinhuis waar de overweg wordt gecontroleerd, om ervoor te zorgen dat aan alle treinen die de sectie inrijden een S379 wordt afgeleverd met de juiste gegevens.
groentje schreef: Het DA-systeem zorgt ervoor dat het sein voor de gestoorde overweg sluit, op voorwaarde dat er geen noodremming wordt veroorzaakt. Het is dus mogelijk dat een trein vlak voor zo'n sein gewoon kan doorrijden, maar het sein zal daarna sluiten, en niet terug openkomen zolang de overweg niet terug in orde is. In de seinpost zal er een melding verschijnen dat een overweg gestoord is. Zo'n sein is herkenbaar aan een kast met rode banden.
Ho ik had begrepen dat seinen met die rode bandjes op de kastjes "rechtstreeks" aan storing overweg verbonden waren...soms is het dus iets minder direkt.
Dat het sein niet onmiddellijk dichtvalt is gewoon een veiligheid, hoor, om te vermijden dat een trein een noodremming moet maken. Een overweg stoort immers al heel gauw.
Het risico om een trein die in volle vaart naar een overweg vlamt waar een auto net de slagbomen heeft afgereden en er is blijven stilstaan, dat neemt men er kennelijk bij.
Nekvin schreef:het DA systeem is enkel van toepassing op permissieve seinen (niet bediende)
Dus NOOIT op een sein voor wissels neem ik aan ?
Nu liggen er in lijn12 net voor Kalmthout twee overloopsporen om enkelspoor te kunnen rijden.
Net achter de seinen uit richting Antwerpen ligt er een overweg. Het voorsein vandat sein ligt 1500 m ervoor dat is ongeveer de plaats waar de overweg bediend wordt.... krijgt een trein daar dan altijd dubbel geel voor zijn neus ?
neen die krijgt gewoon groen, je denkt te traag tov de techniek. Als een trein zich op voldoende afstand is tov de overweg kunnen ze het sein open zetten. De overweg zal dan sluiten als de trein binnen de aankondigingszone komt. De trein doet de overweg openen als de laatste wagen de overweg voorbij is. Heeft men het sein niet tijdig open gezet dan zal de trein stoppen, om het sein dan open te krijgen moet die overweg eerst sluiten omdat de trein al in de aankondigingszone zit. Deze aankondigingszone is in functie van de toegelaten snelheid op deze lijn. Dus niet van de eigenlijke snelheid van de trein zelf op dat moment.
Het systeem dat groentje uitlegt heeft enkel te maken met de controle op de overweg zelf, deze kan door een sein gebeuren of door een seinhuis. Indien de overweg normaal werkt zal dit dus geen belemmering veroorzaken voor het treinverkeer, het is dus pas indien er een storing is dat dit wel zal gebeuren. Een overweg die onder controle is van een sein zal er dus voor zorgen dat het sein gesloten blijft indien er geen controle meer is op die overweg, hierdoor zal de bestuurder de voorziene procedure moeten toepassen (kastje met twee rode banden aanwezig op het sein).
Indien het een beheerd (bediend) sein betreft dan zal men op een bepaald punt de bestuurder de nodige documenten overhandigen (S379) om de overweg met de voorziene procedure te kunnen nemen (SF05). Elke gestoorde overweg of als dusdanig te beschouwen zal een bestuurder kruisen met een snelheid van MAX 5km/u en te fluiten.
Steven schreef:neen die krijgt gewoon groen, je denkt te traag tov de techniek. Als een trein zich op voldoende afstand is tov de overweg kunnen ze het sein open zetten. De overweg zal dan sluiten als de trein binnen de aankondigingszone komt. Heeft men het sein niet tijdig open gezet dan zal de trein stoppen, om het sein dan open te krijgen moet die overweg eerst sluiten omdat de trein al in de aankondigingszone zit.
Sinds Essen verhuist is naar Berchem, zet men dan met de computer de lijn waarschijnlijk ineens vrij tot de grens, voor een bepaald "treinnummer" , ook al zit er nog een andere trein in dat stuk, verloopt de rest automatisch neem ik aan ?
Wil men vanaf Kalmthout bv. de stoptrein voorbijrijden op het tegenspoor gaat men waarschijnlijk een korter stuk lijn 12 "vrijgeven" en wordt dat bepaalde( zie boven) sein "niet meer " automatisch bediend voor die trein, waarschijnlijk nog wel voor de stoptrein). Of zou dat voorbijrijden op tegenspoor ook in één ruk gepland kunnen worden.