Dat lijkt me nogal duidelijk : aangezien het in theorie over verschillende bedrijven gaat - die ook in werkelijkheid steeds minder met elkeer te maken hebben - wordt deze opdeling gemaakt om de verantwoordelijkheden en eventuele schadevergoedingen te kunnen vaststellen.
vb1 : Een idioot negeert de overwegsignalisatie en zijn auto wordt aangereden. Ga er dan maar van uit dat de lijn minstens twee uur dicht is (takelwerken, parket...). Als het op een drukke lijn gebeurt heb je dus massa's vertraging, niet enkel van reizigerstreinen maar ook van Cargo's van verschillende operatoren. Hier wordt dus alles ten lasten van "derden" gezet. Immers, geen enkel spoorbedrijf heeft die man verplicht om dit te doen (hoop ik toch

). Op deze manier kan elke betrokken operator een schadeclaim indienen bij de schuldige.
vb2 : Een IC valt in nood wegens tractieproblemen. Op ontblokking staan twee goederentreinen, bv één van B-cargo en één van Veolia. Hier valt alles ten laste van NMBS (hun materieel in de problemen) en kunnen beide operatoren die nadeel hebben ondervonden een claim indienen.
Het is misschien minder geweten, maar alle operatoren en organisaties die op het Infrabelnet rijden kunnen op die manier als verantwoordelijke voor vertragingen worden ingevoerd, niet alleen NMBS, B-Cargo, Crossrail ed maar ook TSP !!! Een goede reden dus om niet meer te treuzelen bij fotostops
Wat die derden betreft, daarin zitten : persoonsongevallen, ongevallen op overwegen, vandalisme, tussenkomst politie of hulpdiensten (zieke reizigers...), rit op zicht wegens incidenten buiten het spoorwegdomein (een brand nabij het spoor bv), loslopende dieren, uitzonderlijke weersomstandigheden en vertragingen wegens problemen op aangrenzende netten (vb seinstoring in Roosendaal - niet de schuld van Infrabel maar L12 zit wel weer met de gebakken peren). Kortom : alles waar de spoorwegoperator of zijn klanten geen invloed op hebben.