Volgens mij zijn de oude foto’s niet Oldenburg en ook niet Görlitz. Tenminste als je goed op de bouwwijze en de details van de constructie let.
Foto CIMG 1123 toont kapspanten die uit een stalen vakwerkconstructie bestaan, terwijl de spanten van de foto’s 1121 en 1124 uit gebogen balken of buizen bestaan die aan de voet van de boog (op de draagkolommen) door trekstangen verbonden zijn. Een verspannen draagconstructie zou ik dat willen noemen (bij gebrek aan kennis van de juiste termen).
Hopelijk herkent iemand in deze foto’s het beeld van een ander station met twee brede kappen (foto 1123) dan wel een station met drie ongelijke kappen waarvan de middenste breder en hoger is (foto’s 1121 en 1124, die kennelijk kort na elkaar genomen zijn, want je ziet dezelfde open wagens met dezelfde mensen erin). Je moet wel even goed kijken om te zien dat er helemaal rechtsachter nog de bogen van een derde kap zichtbaar zijn.
Het gaat dus over tenminste twee verschillende stations; de foto 1122 biedt mij geen aanknopingspunten.
Ik ben nog een nachtje door aan het zoeken gegaan, en vond (na het toch niet gelijkend bevinden van de dubbele kap van Praha hlavní nádraží, het grote station van Praag) zowaar een foto van een
Bahnsteighalle die best eens die van de foto 1123 zou kunnen zijn, met dien verstande dat het linker gedeelte van de dubbele kap hier net nieuw in gebruik genomen lijkt (in de URL van de foto lees ik 1910), terwijl aan de rechterkant het tweede gedeelte er nog tegenaan gebouwd moet worden. Keulen en Aken zijn niet op één dag gebouwd, zegt men dan, alhoewel het hier goedbeschouwd dan wel om twee delen van de Bahnsteighalle van Dortmund blijkt te gaan!
Het stationsgebouw op de lokatie aan de zuidkant van de sporen is trouwens ook nog niet te zien.
Let op het detail van de spanten en de dakvorm die links in een afdakje eindigt over de perronhelft die zijdelings onder de kap vandaan ligt. Op de foto 1123 zie je een soortgelijk detail aan de rechterkant van de rechterkap. De hoek van het afdak aan de linkerkant van de linkerkap is te wazig afgebeeld (en zou bovendien door oorlogsgeweld beschadigd kunnen zijn, ttz het dak, maar misschien ook de foto!).
Ik merk verder nog op dat het station Dortmund in 1943 aan de noordzijde (naast de sporenhal) ook nog (drie?) perrons had met een eenvoudig perronafdak; dat kun je met enige moeite zien op een luchtfoto uit dat jaar. Blijkbaar waren twee van die perrons er in 1910 ook al, maar met een korter perrondak dat niet zo ver naar het westen doorliep.
Ter vergelijking een scherpere recente luchtopname:
Het andere station, van de drievoudige overkapping afgebeeld op de foto’s 1121 en 1124, heb ik niet kunnen vinden, terwijl die er nou juist erg uniek uitziet, en dus gemakkelijker te vinden zou moeten zijn.