Vanmiddag kwam ik nog wat plaatjes tegen van graantreinen, die in Nederland gereden worden door rail4chem. Dus hierbij een verhaaltje en een plaatje...
Groot was de verbazing in de zomer van 2005, toen een Class 66 van rail4chem gezien werd met 'bolbuiken': Belgische en Franse graanwagens. Het bleek te gaan om een graanvervoer, dat 'afgepakt' was van Railion. De treinen met maïs en graan komen uit Hongarije en Tsjechië, waarbij rail4chem Benelux de tractie verzorgt tot de grens (Bad Bentheim, Emmerich, Venlo) of tot net over de grens, Bottrop (zo'n 30 kilometer voorbij de grensovergang Emmerich). Dat wisselen in Bottrop is vrij makkelijk, want zo kan er in het overvolle Emmerich doorgereden worden, en in Bottrop heeft rail4chem toch zelf sporen beschikbaar, zodat er in princiepe altijd ruimte is om van loc te wisselen.
Als de loc van rail4chem Benelux van de trein af is, komen de Duitsers in actie. Er wordt een BR185 van rail4chem (of een gehuurde loc van TX Logistik), of zelfs dubbeltractie, aangekoppeld en de reis gaat verder naar de grens met Tsjechië, via het Rheindal meestal. Vanaf de grens met Tsjechië verzorgt Viamont, met allerlei vreemde diesellocs, de tractie. Zowel de beide rail4chem-bedrijven, als Viamont zitten in een alliantie van diverse particuliere vervoerders, European Bulls. Het doel van EB is om meer samen te werken, zodat de kleine vervoerders kunnen concurreren met reuzen als Railion en SBB Cargo. Dat dat zeker kan, bewijzen de graantreinen wel.
Treinen die naar het oosten reden waren in de beginperiode leeg, en de volle met maïs of andere granen reden naar het westen. In het begin steeg het al snel naar drie treinen per dag, in de zomer van 2006 werd zelfs een record geboekt van vijf treinen per dag. Problematisch was de opstelruimte voor zoveel wagens, en op een gegeven moment werd het zelfs zo problematisch dat het aantal treinen op een dag is teruggeschroeft naar twee of drie, het huidige niveau.
In de hele graanwagenomloop van European Bulls, tref je op dit moment zo'n 900 wagens aan, verdeeld over 27 treinen (van ongeveer 28 vier-assige wagens, of 40 twee-assige). Er rijden vier-assige NMBS en SNCF graanwagens mee ('TMF CITA'), als Sloveense, Hongaarse en Duitse vier-assige wagens (geleased via EEWS). Ingezette typen zijn voornamelijk Uagps-achtigen (van die 'bolbuiken' in het grijs, groene wagens met rail4chem-logo's, Hongaarse kunstmestwagens die nu opeens graan vervoeren, Duitse en Oostenrijkste donkerbruine Tadgs-wagens) en Tds'jes (bruin), waarbij meestal meerdere typen in één trein zitten, wat dus fotogenieke treinen oplevert.
Om de wagenvloot optimaal te benutten, worden de graanwagens na lossing in de Rotterdamse havens (om precies te zijn: Maas Silo in de Botlek) doorgereden naar ADM in de Europoort, of EBS in de Botlek (hemelsbreed nog geen 500 meter van Maas Silo!). Daar worden de graanwagens weer beladen met soja, bestemd voor het Oostblok. Zo komt het de laatste tijd haast niet meer voor dat er lege treinen rijden.
Ergens aan het begin van 2006, kwamen er weer nieuwe bestemmingen bij in de Rail4Graan-omloop (afgeleid van 'rail4chem'): Barneveld (maïs) en Amsterdam Westhaven (sojameel).
Het bedrijf in Barneveld, dat acht jaar geleden voor het laatst een graanwagen gezien had, ontving opeens weer graan, tot grote vreugde van vele hobbyisten en andere geïnteresseerden.
Momenteel zijn er in Nederland vijf Rail4Graan-bestemming:
- IGMA, Amsterdam Westhaven: hier worden sinds 5 januari 2006 identicieel graanwagens beladen met sojameel;
- Rijnvallei, Barneveld Centrum: sinds februari 2006 wordt hier ongeveer drie keer in de maand, een graantrein uit Hongarije gelost. Het brengen van de wagens kan alleen 's nachts plaatsvinden, omdat Connexxion dan niet rijdt. De Rijnvallei ligt namelijk aan een enkelsporige lijn, waarop Connexxion tussen 06.00 en 01.00 een strakke kwartier- of halfuursdienst aanbiedt;
- Maas Silo, Rotterdam Botlek: verreweg de grootste klant, hier worden diverse graansoorten uit het Oostblok gelost, opgeslagen in silo's en als het schip er is, het schip in gepompt;
- EBS St. Laurenshaven, Rotterdam Botlek: hier wordt één keer in de week een graantrein met soja voor Hongarije beladen;
- ADM, Rotterdam Europoort: hier wordt meerdere keren in de week een graantrein met soja voor Hongarije beladen.
Het graan dat bij Maas Silo gelost wordt, is ingekocht door de Europese Unie, die het voor lagere prijzen aan de derde wereld-landen verkoopt. Onbewust doneren wij dus allemaal wat aan Afrika...
Rail4chem zet in Nederland, meestal een G2000 of Class 66 in voor haar graantreinen. In mindere mate komt dubbel- of trippletractie G1206 voor.
Hieronder wat plaatjes, van dit best wel indrukwekkende vervoer. We beginnen bij het begin...












Ik hoop dat u allen wat wijzer bent geworden van het graangebeuren, en als er vragen zijn hoor ik het wel... Tot zover weer!