Hierbij moet ik vermelden dat ik de onderstaande foto's primair voor Wikipedia getrokken heb en mijn selectie daarop gebaseerd heb (standaard 4 foto's per station). Ik ben geen topfotograaf en mijn camera heeft ook zijn beperkingen (zo een goedkope Kodak) dus ik hoop dat de verwachtingen niet te hoog gespannen zijn

Goed, dit gezegd zijnde starten we bij station Eeklo:
1.Wikipedia schreef: Station Eeklo is een spoorwegstation langs spoorlijn 58 (Gent - Eeklo) in de stad Eeklo.
Het oorspronkelijke station deed denken aan het huidige station van Ronse, maar moest in de jaren '80 worden afgebroken om de naastliggende N9 te verbreden. Hierbij werd een moderne en kubistische constructie gebouwd waarover de meningen verdeeld zijn. Daarbovenop was deze ingreep eigenlijk niet nodig geweest, daar nog geen tien jaar later de N9 terug versmald werd om zo de snelheid van het verkeer in de stad te matigen.
Ooit telde het station een grote bundel, een locomotiefloods, een goederenloods en een draaischijf. Met de vereenvoudiging van de installaties begin de jaren ’90, werd ook de bundel uitgebroken waardoor de laatste herinnering aan drukke tijden verloren ging. Vandaag bestaat het station uit 3 perronsporen en een (buiten dienst gesteld) doodlopend spoor, dat binnenkort ook opgebroken wordt.
Ook was het station vroeger geen eindstation, maar liep de lijn door via Maldegem naar Brugge. Van deze lijn wordt de sectie Eeklo - Maldegem nog steeds uitgebaat als museumspoorlijn door het Stoomcentrum Maldegem. Deze vereniging heeft om praktische redenen zelf een station gebouwd aan de overkant van de Oostveldstraat, waar hun museumtreinen stoppen. De aansluiting tussen de lijn en het NMBS-station wordt enkel gebruikt bij speciale gelegenheden.

2.

Op naar station Waarschoot. Het Grote Treinrapport 2009 heeft deze halte slecht 5,3/10 gegeven omdat het zogezegd ontoegankelijk is voor rolstoelers. De hoofdtoegang heeft inderdaad een 5-tal treden. Maar de reporter heeft vast niet gemerkt dat er langs de voorzijde nog een toegang is, zonder trappen.
3.Wikipedia schreef: Station Waarschoot is een spoorwegstation langs spoorlijn 58 (Gent - Eeklo - Brugge) in de Oost-Vlaamse gemeente Waarschoot.
Het stationsgebouw, van het Type 1893, werd in 1903 opgetrokken in baksteen op een arduinen plint. De vensters en deuren op de benedenverdieping zijn rondbogig. De vroegere luifel aan het gebouw werd afgebroken. Het station telt één + drie + drie traveeën met respectievelijk één, twee en één bouwlagen, onder lage, verspringende zadeldaken. In 2000 werd het een beschermd monument.
Waarschoot heeft geen loketten meer en is eigenlijk "de facto" een halte geworden. Het stationsgebouw is in handen van een privé-eigenaar en staat leeg. Enkel het wachthuisje doet nog dienst waarvoor het gebouwd is. Het stationsgebouw ziet er een beetje verwaarloost uit, het wachthuisje echter is onlangs gerenoveerd, hetzelfde geldt voor de perrons.
Naar aanleiding van het IR/IC-plan, dat een algehele sluiting van niet rendabele stations vooropstelde, werden op 3 juni 1984 op spoorlijn 58 de stations van Waarschoot, Sleidinge, Wondelgem en Gent-Muide gesloten. Door hevige protesten van onder andere buurtbewoners werden deze station, op Gent-Muide na, amper 4 jaar later alweer heropend.

4.

5.

6.

Station Sleidinge:
7.Wikipedia schreef: Het station Sleidinge is een spoorwegstation langs spoorlijn 58 (Gent - Eeklo - Brugge) in de deelgemeente Sleidinge van de Oost-Vlaamse gemeente Evergem. Het station heeft geen loketten.
Het stationsgebouw (Type 1893), daterend van 1911, is een beschermd monument dat echter niet meer als station aangewend wordt. Tegenwoordig is het in privéhanden, momenteel is een renovatie aan de gang met als doel het station als woning te gebruiken. Om die reden is recht tegenover het oude station een nieuw perron aangelegd alwaar passagiers moeten op- en afstappen.
Het voormalige wachthuisje is bijna een exact kopie van haar evenknie in Station Waarschoot. Doch, in tegenstelling tot het genoemde wachthuisje in Waarschoot (dat nog in gebruik is en onlangs gerenoveerde werd) verkeert het wachthuisje van Sleidinge in slechte staat. Het is niet meer toegankelijk voor de reizigers en de toegangsopening is dichtgemetseld. Het bevindt zich op het oud perron dat niet meer voor de reizigers toegankelijk is.
Naar aanleiding van het IR/IC-plan, dat een algehele sluiting van niet rendabele stations vooropstelde, werden op 3 juni 1984 op spoorlijn 58 de stations van Sleidinge, Waarschoot, Wondelgem en Gent-Muide gesloten. Door hevige protesten van onder andere buurtbewoners werden deze station, op Gent-Muide na, amper 4 jaar later alweer heropend.
8.
9.
10.
Station Evergem:
11.Wikipedia schreef: Station Evergem is een spoorwegstation langs spoorlijn 58 (Gent - Eeklo) in de gemeente Evergem. Het station werd (voor het eerst) geopend op 25 juni 1861. In 1958 werd het station gesloten en afgebroken omwille van ophogingswerken bij de aanleg van een brug over de Ringvaart.
In 2002 werd het spoorwegcomité Gent - Eeklo opgericht, dat vanaf het begin het heropenen van station Evergem bepleitte. Nadat meerdere studies werden uitgevoerd, ging NMBS met dit voorstel akkoord. Op 15 januari 2007 werd de nodige bouwvergunning afgeleverd, en konden de eigenlijke werken beginnen. Oorspronkelijk werd 1 juni als openingsdatum gehanteerd, maar omwille van vertragingen werd het 10 juni. Om 6.47 u. stopte er voor het eerst sinds 49 jaar weer een trein in Evergem.
Men ambieert 400 passagiers per weekdag, de oorspronkelijke prognoses gingen van dat cijfer uit. Vooralsnog wordt dit niet gehaald (slechts 103 r/d), maar de reizigersaantallen zijn in stijgende lijn; pendelaars en scholieren lijken het station langzamerhand te ontdekken. Op een boogscheut van station Evergem bevindt zich immers een halte van tramlijn 1 (Evergem Spoorwegstraat) alwaar noordelijk Gent snel en gemakkelijk bereikt kan worden.
Het perron 150 meter lang en uitgerust met 2 schuilhuisjes. Er is een fietsenstalling die voorzien is van 56 overdekte plaatsen. Tevens is het station via een oprijhelling toegankelijk voor gehandicapten en mensen met kinderwagens. De meerkost hiervan kwam toe aan de gemeente Evergem die vragende partij was.
PS:Ook hier zit men weer te zagen dat de abri niet verwarmd is.

12.
13.
14.
15.

Station Wondelgem:
15.Wikipedia schreef: Station Wondelgem is een spoorwegstation langs spoorlijn 58 (Gent - Eeklo) in Wondelgem, een deelgemeente van de stad Gent. Het station Wondelgem is tot 1950 tevens het beginpunt van lijn 55 (de zogenaamde Dow-lijn) tussen Gent en Terneuzen. Met slechts 164 opstappende passagiers per weekdag (telling 2007) is het één van België's kleinste bemande stations. Een deel van het station is bewoond.
Het station van Wondelgem is volgens een onderzoek in 2005 het slechtste station van Oost-Vlaanderen. De NMBS Oost-Vlaanderen beloofde dan ook om dit kleine station als prioriteit in te stellen voor vernieuwingswerken. Ook in het Grote Treinenrapport 2009 van de krant Het Nieuwsblad bleef Wondelgem ondermaats scoren (4/10). Gehekeld werden het gebrek aan sanitair en de moeilijke toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers. Sinds 2005 zijn de zijgevels vernieuwd en werden er nieuwe fietsenrekken geïnstalleerd.
Naar aanleiding van het IR/IC-plan, dat een algehele sluiting van niet rendabele stations vooropstelde, werden op 3 juni 1984 op spoorlijn 58 de stations van Wondelgem, Sleidinge, Waarschoot en Gent-Muide gesloten. Door hevige protesten van onder andere buurtbewoners werden deze station, op Gent-Muide na, amper 4 jaar later alweer heropend. Wondelgem is gedurende die tijd wel blijvend in gebruik geweest als goederenstation.

16.
17.

18.

19.
Onder het mom 'het moeten niet altijd stations zijn' onderweg even gestopt om de naar mijn mening mooie Wiedauwkaaibrug te treken.
20.Wikipedia schreef: De Wiedauwkaaibrug is een spoorweg-draaibrug aan het Muidegebied in Gent. Erover loopt de spoorlijn 58 (2 sporen). De Wiedauwkaaibrug is een belangrijke schakel voor de spoorverbinding tussen Gent-Dampoort en Eeklo, via Wondelgem. Ook het goederenvervoer gebruikt deze draaibrug om Gent te verbinden met Zelzate, Terneuzen en het Kluizendok. De brug beschikt ook over een fietspad.
De eerste brug werd gebouwd in 1926. De constructie werd in 2008 volledig vervangen door een nieuwe, identieke draaibrug gebouwd door Victor Buyck Steel Construction. De kosten voor deze ingrijpende "renovatie" bedroegen 6,4 miljoen euro. De brug is geklasseerd als beschermd monument.
Vroeger was de technische maximumsnelheid over de brug 40km/h. Over de nieuwe brug is het is theoretisch mogelijk 80km/h te rijden. Dit gebeurd echter nog niet omdat de spoorstroomloop van de nabijgelegen overwegen nog niet is aangepast.
Omdat er tussen Gent-Dampoort en Wondelgem nog veel gelijkvloerse overwegen zijn is men lange tijd van plan geweest spoorlijn 58 in het Muidegebied op te hogen. Deze talud zou voor de Wiedauwkaaibrug de sloop betekent hebben. De plannen om spoorlijn 58 op niveau +1 te brengen zijn echter weer van de baan wegens te duur.
21.
22.
23.
24.
Hoewel ik er al zowat honderd keer met de trein voorbij gereden heb wou ik toch nog eens zien of er niets meer van het voormalige Station Gent-Muide bewaard gebleven is.
25.Wikipedia schreef: Station Gent-Muide is een voormalige spoorweghalte in de stad Gent langs lijn 58 (Gent - Eeklo) tussen de stations Gent-Dampoort en Wondelgem.
Naar aanleiding van het IR/IC-plan, dat een algehele sluiting van niet rendabele stations vooropstelde, werden op 3 juni 1984 op spoorlijn 58 de stations Gent-Muide, Waarschoot, Wondelgem en Sleidinge gesloten. Alhoewel de meeste van deze stations amper 4 jaar later al terug heropenden bleef Gent-Muide dicht.
Anno 2009 is er bijna niets dat de vroegere aanwezigheid van een station verraad. Het betonnen hekwerk, typisch voor veel Belgische stations, is wel nog aanwezig. Er zijn plannen om Gent-Muide opnieuw te openen teneinde het noorden van Gent beter te omsluiten.
26.
Station Gent-Damport.
27.Wikipedia schreef: Station Gent-Dampoort is een spoorwegstation langs spoorlijn 58 (Gent - Eeklo) en spoorlijn 59 (Antwerpen - Gent) in de stad Gent. Dampoort heeft het langste perron van België.
Het stationsgebouw werd in 1973 gebouwd naar plannen van architecten Dirk Servaes en Johan Beyne. Het vervangt naast het vorige station Dampoort ook twee andere in de onmiddellijke omgeving gelegen stations zoals het in 1935 afgebroken station Gent-Waas en het nog lang als goederenstation gebruikte station Gent-Oost.
Het is naast station Gent-Sint-Pieters het tweede belangrijkste station van Gent. Vanuit Gent-Dampoort is het stadscentrum makkelijk en snel bereikbaar.
Het station werd gedeeltelijk gerenoveerd in 2008. Er kwam een nieuwe vloerbedekking in de stationshall en -gangen en de schuilhokjes werden geverfd. Ook kwam er een nieuw sanitair blok en vestigde er zich een Panos broodjeszaak in de gang naar de perrons.
Er zijn plannen om de R40 over een viaduct te laten lopen. Dat nieuwe viaduct zal net naast het huidige spoorviaduct gebouwd worden. Mochten deze plannen in de nabije toekomst werkelijkheid worden zal het station verhuizen van het Oktrooiplein naar het Antwerpenplein. De nieuwe locatie is dichter bij het huidige busstation waardoor Dampoort met het openbaar vervoer beter bereikbaar wordt.
28.
29.
30.
Station Gentbrugge.
31.Wikipedia schreef: Station Gentbrugge is een spoorwegstation langs spoorlijn 58 in Gentbrugge, een deelgemeente van Gent. Het station telt 2 perrons, er is geen personeel aanwezig en er zijn geen loketten.
Het huidige station dateert uit de jaren '70 en is gevestigd op een viaduct. Eronder bevinden zich de fietsenrekken en de parking. Het station heeft de naam vrijwel ontoegankelijk voor rolstoelpatiënten te zijn, dit wordt ingegeven door de maar liefst 38 treden die moeten overwonnen worden om de sporen te bereiken. Ook is de perron aan de lage kant wat instappen bemoeilijkt.
Tevens geeft de halte een desolate aanblik. Mede hierdoor zijn overal stikkers te vinden met een noodnummer, waarnaar gratis gebeld kan worden bij moeilijkheden.
In de stationshal is het ontmoetingscentrum "vzw de statie" gevestigd.

32.
33.
34.
35.
35.
36.
37.
Tot slot Station Drongen dat op mijn terugweg lag. Sint-Pieters heb ik overgeslaan omdat daar al foto's op Wikipedia van te vinden waren.
38.Wikipedia schreef: Het station Drongen ligt in de Gentse deelgemeente Drongen, ten zuidwesten van het stadscentrum aan de lijn 50A (Brussel - Oostende).
Er is een stationsgebouw, maar het is niet bemand en de loketten zijn reeds lang gesloten. Drongen is dus "de facto" een halte geworden. Drongen wordt om het uur aangedaan door de stoptrein Brugge-Mechelen
Station Drongen zal de komende jaren een grote transformatie ondergaan. Spoorlijn 50A veranderd immers van een dubbelsporige naar een viersporige lijn.
Het station beschikt over een onderdoorgang zodat beide perrons bereikt kunnen worden. De verbindingsgang is echter niet goed onderhouden, hangt vol graffiti en is bezaait met vuilnis.
39.
40.
41.
Dit was het.
