Crossrail Benelux vraagt bescherming tegen schuldeisers

Voorlopige place-holder voor topics tot deze in de juiste categorie geplaatst zijn. Hier geen nieuwe topics openen!
Plaats reactie
Hans2409

Crossrail Benelux vraagt bescherming tegen schuldeisers

Bericht door Hans2409 »

Spoorvrachtvervoerder Crossrail Benelux heeft bij de Antwerpse rechtbank van koophandel bescherming tegen schuldeisers gevraagd.


Crossrail biedt goederenvervoer per trein aan. Het is de grote concurrent van de vrachtafdeling van de NMBS in de Antwerpse haven. De onderneming begon als Dillen & Le Jeune Cargo.

Volgens topman Le Jeune is dit noodzakelijk om de stabiliteit van de spooroperator te garanderen na een financieel dramatisch 2008. Hij benadrukt tegen de havenkrant De Lloyd echter dat Crossrail geen marktaandeel verliest en in tegenstelling tot andere marktspelers op dit moment geen grote verliezen lijdt.

Bron: Vandaag.be
Speedy
Berichten: 321
Lid geworden op: 01 feb 2006, 00:11
Locatie: FR

Re: Crossrail Benelux vraagt bescherming tegen schuldeisers

Bericht door Speedy »

Standaard Online :
Crossrail stelt deadline

Crossrail, de belangrijkste concurrent van de NMBS, heeft financiële problemen en moet voor Kerstmis een doorstart kunnen maken, zegt topman Jeroen Le Jeune.


De grootste private goederenspoormaatschappij van ons land, Crossrail, toont twee gezichten. Operationeel is de grootste concurrent van B-Cargo, de goederendivisie van de NMBS, de jongste maanden in goeden doen. Dat heeft zich vertaald in een toename van de omzet en zelfs winstcijfers voor de activiteiten in de Benelux. Maar tegelijk gaat het bedrijf gebukt onder een zware schuldenlast. Het spoorbedrijf bleek in 2008 en 2009 niet opgewassen tegen de combinatie van de crisis, hoge olieprijzen en het debacle bij het moederbedrijf, de Australische investeringsgroep Babcock&Brown.

Volgens de topman van Crossrail, Jeroen Le Jeune, kan zijn bedrijf er alleen weer bovenopraken als de leveranciers bereid zijn om de schulden te herschikken —zeg maar kwijt te schelden— en als er investeerders gevonden worden om het spoorwegbedrijf te herkapitaliseren.

Le Jeune heeft deze week wat extra tijd gekocht door bij de rechtbank van koophandel in Antwerpen een gerechtelijk akkoord aan te vragen. Daardoor is Crossrail zes maanden lang beschermd tegen zijn schuldeisers. Maar Le Jeune streeft naar een snelle doorstart van zijn bedrijf. Tegen Kerstmis moeten zowel de schuldherschikking als de kapitaalverhoging rond zijn, verklaarde hij gisteren in een gesprek met De Standaard.

Interesse om te investeren, is er volgens Le Jeune genoeg. Vijf kandidaat-investeerders zouden zich hebben gemeld. Maar die willen eerst wel zicht krijgen op de waarde van het bedrijf. De topman van Crossrail stelt dat het advieskantoor PriceWaterhouseCoopers momenteel volop werk maakt van een waarderingsrapport.

Voor Crossrail komt het er echter ook op aan om duidelijkheid te verschaffen over de schuldpositie. Le Jeune legt de lat alvast hoog. Hij zet alles in op het kwijtschelden van schulden door de leveranciers van de spoorwegmaatschappij. De grootste schuldeisers zijn leasingmaatschappijen die locomotieven en wagons hebben verhuurd aan Crossrail en infrastructuurbeheerders zoals Infrabel.

Le Jeune staat voor een vrij delicate operatie. De huidige topman en ook eigenaar van Crossrail trekt nog maar sinds begin september aan de touwtjes bij de private spoorwegmaatschappij. Na zijn aantreden werd het management door elkaar geschud. Voor de leveranciers die al een tijdje geduld aan het oefenen waren, was dat niet meteen een geruststellend signaal.

Het huidige Crossrail ontstond in 2007 door een fusie van D&L Cargo (Dillen & Le Jeune Cargo) met de Zwitserse spoorgroep Crossrail, die volledig in handen was van de Australische investeringsgroep Babcock& Brown. Door de fusie ontstond een private spoorgroep met een vrij sterke positie op de markt van het goederenvervoer per spoor tussen de Benelux, Zwitserland en Italië.

Vandaag telt Crossrail tweehonderd werknemers, van wie er honderd in ons land aan de slag zijn. De spoorwegmaatschappij haalt een omzet van 73miljoen euro.

Di 27 oktober, update: 21.58u
Marianne
Berichten: 325
Lid geworden op: 30 mei 2009, 14:14
Locatie: Roosendaal

Re: Crossrail Benelux vraagt bescherming tegen schuldeisers

Bericht door Marianne »

Crossrail Benelux beschermd tegen schuldeisers

Spoorvervoerder Crossrail Benelux, het vroegere Dillen & Le Jeune Cargo (DLC), krijgt van de Antwerpse rechtbank van koophandel zes maanden lang bescherming tegen schuldeisers. Daardoor heeft eigenaar Jeroen Le Jeune een half jaar de tijd om nieuwe investeerders aan te trekken en de schulden te herschikken. Er wordt met vijf geïnteresseerde kandidaat-investeerders gepraat.
Crossrail Benelux werd zwaar getroffen door de economische crisis en leed daardoor vorig jaar verlies. Dit jaar hoopt de spoorvervoerder uit de rode cijfers te kunnen blijven. Er wordt nu wel met de leasingmaatschappijen onderhandeld over betere voorwaarden voor vier locomotieven. Als gevolg van de crisis werden de plannen om in Frankrijk onder eigen licentie te gaan rijden, opgeborgen.

Bron:
http://www.nieuwsbladtransport.nl

Wist niet dat het zo slecht ging met deze goederenvervoerder.

Groeten,
Marianne
AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding
Gebruikersavatar
Steven
Berichten: 23034
Lid geworden op: 31 jan 2006, 12:06
Locatie: Opwijk

Re: Crossrail Benelux vraagt bescherming tegen schuldeisers

Bericht door Steven »

Het gaat dit jaar vrij goed en ze gaan winst maken. Maar de nasleep van 2008 hangt als een zwaard boven hun hoofd en het zou zonde zijn dat zwaard te laten snijden als het niet nodig is en voorkomen kan worden. Laat ons zeggen dat hun situatie veeeeel minder erg is als die van B cargo.
Plaats reactie