Meer info:
Bron:
http://www.demorgen.be/telex/?news=own1149539399
Zwartwerk voor het raam van de arbeidsinspectie
De arbeidsinspectie heeft vorige week een controleactie uitgevoerd voor haar eigen kantoren. Ze trof daarbij onder meer zes Polen aan die voor een uurloon van maximaal 3,5 euro 14 uur per dag werkten.
De zes werkten in onderaanneming voor de Europese spoorwegmaatschappij Thalys. Minister van Werk Peter Vanvelthoven (sp.a) wil opdrachtgevers nog dit jaar verantwoordelijk maken voor uitbestede opdrachten.
Eind vorige week vonden op het Hortaplein langs het Zuidstation de feestelijkheden voor het tienjarig bestaan van de Thalys plaats. De arbeidsinspecteurs konden het gebeuren van op de eerste rij gadeslaan. Hun burelen zijn immers aan datzelfde plein gevestigd.
Toen de controleurs de arbeiders controleerden die de standen afbraken, troffen ze zes Poolse arbeiders aan, vermoedelijke zwartwerkers. De zes werkten al een week 14 uur per dag voor een hongerloon. De arbeiders zouden door een Poolse werkgever uitgeleend zijn aan een Belgisch zusterbedrijf in een constructie die als onderaanneming werd voorgesteld.
Naast de zes Polen hadden de inspecteurs tijdens de feestelijkheden al zes zwartwerkers aangetroffen en nog eens negen Duitse gedetacheerde werknemers met een twijfelachtig statuut. De vijftien arbeiders verzorgden de catering van het feest. Minister van Werk Vanvelthoven liet gisteren weten dat alle inbreuken aan het parket worden overgemaakt.
"Dit voorbeeld toont aan hoe zeker zwartwerkers zich voelen", zegt Vanvelthoven. Hij waarschuwt nog eens dat de sociale fraude voortaan erg streng wordt aangepakt. "De boodschap is duidelijk", zegt hij aan De Morgen. "Sinds één juni kunnen ook buitenlandse werknemers aangenomen worden voor knelpuntberoepen. Tegelijk hebben we de controle verscherpt."
De minister wijst er ook op dat opdrachtgevers nog dit jaar verantwoordelijk zullen worden gesteld voor uitbestede opdrachten. "Nu ontsnappen bedrijven nog te vaak door te stellen dat het om onderaanneming gaat waar ze geen zicht op hebben. Mijn voorstel daaromtrent is al goedgekeurd in de ministerraad en wordt nog dit jaar van kracht. Onze inspecteurs hebben één terugkerende klacht: dat de grote vissen niet gepakt kunnen worden. Dat zal veranderen."
Bij de firma Thalys International was niemand bereikbaar voor commentaar.
(Eigen berichtgeving 05:26)