(Belga) Voor de eerste keer in de geschiedenis heeft een Franse rechtbank de Franse staat en de Franse spoorwegmaatschappij SNCF veroordeeld tot schadevergoedingen wegens de deportatie van joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Twee kinderen van een gedeporteerde, het Groene Europarlementslid Alain Lipietz en de Parijse Groene politica Hélène Lipietz, en één van hun ooms hadden klacht neergelegd.
De administratieve rechtbank van Toulouse veroordeelde dinsdag de staat en de SNCF tot het betalen van 62.000 euro aan de klagers. De rechters verweten de SNCF in het bijzonder "nooit iets te hebben ondernomen tegen de transporten". De spoorwegmaatschappij heeft integendeel zelfs facturen voor treinticketten van derde klasse uitgeschreven en de "betaling ervan ook nog na de bevrijding opgeëist". Lipietz noemde de beslissing een "historisch vonnis" voor de deportatie van joden, zigeuners en homoseksuelen tijdens het Vichy-regime. "De rechtbank heeft erkend dat de staat en de SNCF meer gedaan hebben dan de Duitse bezetter van hen had verlangd". In Drancy werden tijdens WO II 70.000 tot 80.000 joden vastgehouden, vooraleer ze naar het vernietigingskamp Auschwitz werden getransporteerd. De vader en een oom van beide Groene politici werden op 8 mei 1944 door de Gestapo in Pau opgepakt en vervolgens met de trein van Toulouse naar het doorvoerkamp gebracht. Daar bleven ze tot 17 augustus 1944. (sal) (Belga/AG 19:22)
Bron: De Morgen (http://www.demorgen.be/telex/?news=B325027)
Franse staat veroordeeld wegens deportatie joden
in Herentals hebben de Duitsers wel een brug opgeblazen toen de oorlog bijna gedaan was en ze aan het terugtrekken waren.
verder is de brug over het kanaal ook getroffen door een Amerikaanse bom, waarbij de schipper van een schip dat toevallig onder de brug voer omkwam.
Direct na de oorlog hebben de Amerikanen de brug dan heropgebouwd, en deze staat er nu nog altijd...
verder is de brug over het kanaal ook getroffen door een Amerikaanse bom, waarbij de schipper van een schip dat toevallig onder de brug voer omkwam.
Direct na de oorlog hebben de Amerikanen de brug dan heropgebouwd, en deze staat er nu nog altijd...
Na meer dan 60 jaar zou die zaak toch geseponeerd mogen worden. Wie daar toen voor verantwoordelijk is geweest tref je met dat vonnis niet meer. Dat is hetzelfde als een kleinzoon laten opdraaien voor de daden van zijn grootvader, en die kleinzoon zou dat nog niet eens doenenrico schreef:amai en daar komen ze nu op


Je vergeet dat er mensen zijn die dat trauma hun leven lang mee hebben gesleept. Dus voor een rechtzetting is het nooit te laat.Jonathan schreef:Na meer dan 60 jaar zou die zaak toch geseponeerd mogen worden. Wie daar toen voor verantwoordelijk is geweest tref je met dat vonnis niet meer. Dat is hetzelfde als een kleinzoon laten opdraaien voor de daden van zijn grootvader, en die kleinzoon zou dat nog niet eens doen![]()