gva.be
Seingever neemt uurtje pauze: 79 treinen in problemen

De feiten dateren al van de zomer van 2010 maar de rechtspleging duurde tot nu. Bovendien deden de spoorwegen er alles aan om de zaak stil te houden.
Antwerpenaar Joseph N. werkt sinds 1974 bij de NMBS en de NMBSholding. De jongste jaren is hij aan de slag als seingever in Oost- Vlaanderen, met de graad van onderstationschef eerste klasse. In de zomervakantie van 2010 besliste hij op een dag om tussen 15.30u en 16.30u zomaar het werk neer te leggen en een pint te gaan drinken. Als reden gaf hij nadien op dat hij gehandeld had in een emotionele toestand waarin hij zich op dat moment bevond na een stukgelopen relatie en na het gedwongen ontslag van een verkeersinfobediende bij de spoorwegen. Bovendien lag zijn jongste zoon in een diepe coma na een verkeersongeval.
Gevolgen
De gevolgen van zijn spontane en ongeoorloofde werkonderbreking waren nauwelijks te overzien. Negen passagierstreinen, onder meer richting Gent, moesten volledig worden afgeschaft, negen andere gedeeltelijk.
Verder liepen 52 reizigerstreinen en negen goederentreinen in totaal 801 minuten vertraging op. Dat kostte veel geld en het zorgde vooral ook voor veel ontevreden reizigers. Zeker omdat er in dezelfde periode al een aantal andere problemen waren geweest die tot zware vertragingen hadden geleid. Onder meer een brand in een seinhuis.
Een week later diende zijn rechtstreekse chef een voorstel in tot afzetting omdat de werknemer de feiten had toegegeven en hij besefte dat hij zwaar over de schreef was gegaan.
Joseph N. verwees echter naar een aantal emotionele gebeurtenissen die hem hadden getroffen en naar de verdovende bijwerking van de antidepressiva die hij slikte. De afzetting werd uiteindelijk goedgekeurd, maar de raad van beroep binnen de spoorwegen veegde het ontslag nadien van tafel en herleidde de straf tot een 'schorsing van drie maanden met bedreiging van afzetting bij de volgende zware fout'.
Er werd onder meer rekening gehouden met de tot dan vlekkeloze staat van dienst van N. En met zijn privéproblemen. Toch ging N. niet akkoord met die opvallend lichte straf en trok naar de Raad van State. Die heeft hem kort voor Kerstmis kordaat teruggefloten.
Bij de spoorwegen wordt niet gecommuniceerd over individuele gevallen. Maar uit goede bron vernemen we dat zijn oversten niet op de hoogte waren van zijn labiele toestand op het moment van de feiten.
Thierry GOEMAN Foto Joris Herregods