bw494674 schreef:
(mode dream on)
Een vrachtwagen rijdt vanuit Nederland via de E19 België binnen. Daar hij geen bestemming in België heeft maar enkel in transit is is hij wettelijk verplicht om ter hoogte van Brecht de snelweg te verlaten. Hij wordt naar het station Noorderkempen geleid.
Hier komen een aantal extra installaties die toelaten om vrachtwagens op treinen te laten rijden. Idealiter drie sporen zodat er steeds drie treinen kunnen "klaarstaan". In functie van zijn bestemming kiest de chauffeur de juiste trein :
Trein A rijdt van Noorderkempen naar Stockem (voor vrachtwagens met bestemming Luxemburg/Frankrijk via E411)
Trein B rijdt van Noorderkempen naar Saint-Ghislain (voor vrachtwagens met bestemming Frankrijk via E19)
Trein C rijdt van Noorderkempen naar De Panne (voor vrachtwagens met bestemming UK via E40 & Chunnel)
De frequentie van de treinen is zodanig dat er nooit meer dan een uur verloopt tussen de aankomst van de vrachtwagen en het vertrek van zijn trein.
Ik denk niet dat goederentreinen op de HSL zo een goed idee is. Ik denk dat je de vrachtauto's beter eerder opvangt. Bij Lage Zwaluwe, bijvoorbeeld. Maar ik denk dat je een beetje onderschat hoeveel transit verkeer er voor dergelijke treinen in aanmerking zou komen. Ik denk zelf dat het maar zinvol is als we vrachtauto's in een ruk direct naar Zuid Frankrijk brengen of zo...
Doordat het gebruik van deze treinen verplicht is zijn deze treinen altijd vol en kunnen ze zeer kosten-efficiënt uitgebaat worden. Hierdoor betaalt de transportondernemer voor dit transport per trein minder dan wat hij zou uitgeven aan diesel voor hetzelfde traject door België.
(mode dream off)
Er zijn al transportondernemers die volop gebruik maken van treinen. Maar dan niet "van grens to grens", maar van ene logistieke "hub" naar de andere. Ik zie hier in Zwitserland regelmatig hele bloktreinen met trailers van dezelfde transportfirma voorbij komen. Dat is eigenlijk de toekomst. Maar dat betekent natuurlijk ook een toekomst waar de vervoersmarkt door grote logistieke ondernemingen gedomineerd wordt.
Een en ander is mogelijk gemaakt door de vrijmaking van het goederenvervoer. Dat goederenvervoer in Europa hoofdzakelijk via de weg plaatsvind heeft een aantal redenen. (In de VS gaat 55% van de vracht per spoor...)
Onder andere was de dienstverleningen van de staatsmonopolisten vaak belabberd. Ik heb ooit eens aan iemand die een directiefunctie bij NedLoyd had gevraagd waarom ze op de lange afstand niet met de trein vervoeren, en zijn antwoord is dat met een vrachtwagen ze tenminste hun klanten een bepaalde aankomstijd kunnen beloven. Bij de spoorwegen was zelfs het afspreken van een aankomst _dag_ problematisch.
Toen de kanaaltunnel openging probeerde het staalbedrijf Avesta Sheffield, of het transport tussen haar vestigingen tussen Zweden en het VK niet over het spoor kon. Na een paar weken gaf men het op. Op een gegeven moment verdween een trein zelfs onderweg. De spoorwegen wisten niet meer waar de wagens waren, en een medewerker van Avesta ging zelf op zoek en vond de trein in Noord Frankrijk...
Dat moet dus anders. De oplossing is de markt vrij maken, zodat er concurrentie komt, en de spoorbedrijven verplicht zijn om rekening te houden met de wensen van de klant. Dat dit goed werkt zie je in Duitsland, Nederland en Zwitserland. En ook in België. De eerste opdracht van DLC was een transport dat vroeger via de weg ging.