Adler schreef:overweg13 schreef:Blijft natuurlijk het feit dat de NZV lang uniek in de wereld is geweest en ons door velen benijd werd. De voordelen ervan zijn toch vele malen belangrijker dan de nadelen.
Men moet nu toch eindelijk ook eens weten wat men wil.
Iedereen klaagt over de steeds erger wordende vertragingen, iedereen weet dat het met de huidige dienstregeling onmogelijk is om op tijd te rijden en dat de hoofdoorzaak de NZ-verbinding is.
Maar toch wil iedereen van op elke plaats in het land tot in Brussel-Centraal, Brussel-Noord of Brussel-Zuid gebracht worden, liefst met zo weinig mogelijk over te stappen.
Misschien is het goed om nog eens te luisteren wat Jos Decelle van Infrabel daarover heeft gezegd in de recente uitzending van Canvas.
De NZV krijgt de schuld omdat dat voor de hand ligt. Maar je moet 's morgens en 's avonds de spits maar eens een tijdje volgen en verder kijken dan de eigen trein. Vanaf 7:00 komen de eerste treinen met vertraging in de Brusselse agglomeratie aan: als alles goed loopt, dan zijn er maar enkele (meestal van dezelfde lijnen) met een paar minuten vertraging. Als alles loopt zoals meestal het geval is, dan komen treinen al met 5 à 10 minuten vertraging aan, lang voor ze de NZV bereiken. En op sommige dagen is er echte chaos. Welnu, als men er niet in slaagt om treinen op tijd tot vlak bij Brussel te brengen, dan kan die NZV nooit normaal functioneren. Daar is gewoon te weinig reserve voor. Dé oplossing voor het probleem lijkt me dan ook niet in de eerste plaats in de NZV te liggen, maar in alle aanvoerlijnen, van waar ook uit het land. Ik neem zelf de trein nogal eens in Halle, en als de treinen daar met relatief kleine vertragingen vertrekken (zo van de orde van 3 - 4 minuten), dan loopt die vertraging vrijwel altijd op, zelfs lang voor de trein het rooster van Brussel-Zuid binnenrijdt. Waar ontstaan die vertragingen dan? Niet in de NZV, die hoogstens een versterkende invloed heeft.
De echte problemen zijn dus de krappe stilstanden in de stations waar te veel reizigers moeten instappen, het uitvallen van treinen, waardoor nog meer reizigers op minder treinen moeten stappen, tractieproblemen, waardoor treinen de voorziene dienstregeling niet kunnen halen enz.
Het is trouwens ook opvallend dat treinen vrij regelmatig door de NZV reden toen er nog minder reizigers waren en er dus minder tijd verloren ging in stations als Mons, Soignies, Braine-le-Comte, Leuven, Asse enz. Toen kwamen de treinen wel op tijd in de Brusselse periferie aan en waren er veel minder problemen in de NZV. (Het zijn dus toch de reizigers die
mede aan de basis liggen van de vertragingen, al wordt iemand die dat durft beweren ter plaatse gelyncht door media en verbruikersverenigingen. Die hebben maar in zoverre gelijk dat er inderdaad tijdens de spits meer tijd zou moeten worden uitgetrokken om het instappen vlot te laten verlopen, maar dat mogen ze dus ook niet al te luid zeggen, want dan moet de NMBS zijn rijtijden nog meer rekken, en daar zijn ze ook al tegen.) Zelfs in deze barre wintertijd rijden de treinen nauwelijks met meer vertraging dan anders (tenzij op de echte crisismomenten die aan het weer gelinkt kunnen worden), en dat heeft alles te maken het beperkte aantal reizigers die op dit ogenblik op pad zijn.