Een marktkraam staat op de openbare weg en daar gebruiken mensen onderling de taal die ze willen Jeroen. Die actie was dus onwettelijk.Jeroen schreef:Ja kijk, dat is nu eenmaal het reglement op de wekelijkse markt en dergelijke regels zijn in de francofone wereld doodnormaal.
Dus: nieuwe inwoner wil zijn kind Nederlands laten leren door het naar een speelplein te sturen, kind wordt geweigerd wegens geen kennis van het Nederlands, dus kind kan geen Nederlands leren, dus ouders en kind zijn van slechte wilJeroen schreef:En de tweede week, en de derde etc. Als je dan na 20 jaar die tweetaligheid en die faciliteiten wil afschaffen, ben je op eens 'fascistisch' want het zijn immers verworven rechten geworden. Die trukken kennen we al. Aan goede intenties en loze beloftes geen gebrek, daar niet van...

Je wordt er in elk geval niet beboet omdat je op de openbare weg Nederlands spreekt. Respect wordt verdiend Jeroen, niet gegeven.Jeroen schreef:Staat daar dan respect voor de gastheer en de lokale gebruiken en taal tegenover? Of is dat nog iets anders?
Een wetmatigheid? Wat kort door de bocht en pertinent onjuist, of wil je nu ook al ontkennen dat zowel Britten en Duitsers in de door hun veroverde gebieden met geweld de plaatselijke cultuur en talen onderdrukt hebben? Je moet niet verder kijken dan Ierland waar dat tot een stuk in de 20e eeuw doorging.Jeroen schreef:Dat lijkt mij vrij logisch omdat een Germaanse taal als minder bedreigend wordt ervaren dan een Romaanse. Terecht ook want Romaanse talen onderdrukken Germaanse en Germaanse Slavische. Dat is een wetmatigheid.
Wat het hoger onderwijs betreft: verdringing van het Nederlands door het Frans vervangen door verdringing door het Engels kan ik met de beste wil van de wereld niet als een verbetering zien. Engels is tenslotte een taal die historisch gezien niets, maar dan ook niets, met onze regio te maken heeft - dat in tegenstelling tot het Frans, of je dat nu graag hoort of niet.