trainlovertje schreef:profke schreef:vroeger hadden we 20 en 40 minuten tussen twee treinen, nu is het 10,10 en 40 in de heenrit (bij aankomst is het echter maar 13 minuten tussen de vroegste en laatste trein van de groep), in de terugrit is het 10 en 50 minuten tijdsverschil... je ziet nu al dat de bedoeling is om van die twee treinen terug te gaan naar eentje, en dat bij een stijging van reizigers van 30%+ op deze lijn de laatste 5 jaar.
Die laatste zin geloof ik helemaal niet. Ik hoor Descheemaeker een aantal jaren geleden nog zeggen dat er rond 2020 overal halfuurdienst zou zijn. Dat is met de huidige vooruitzichten natuurlijk onmogelijk, maar ooit (binnen de 15 jaar?) zal die er zoals in Nederland wel komen volgens mij. (sorry als dit off-topic gaat ;p)
Halfuurdienst of kwartierdienst is inderdaad het doel, als er het geld is natuurlijk. Toch ook een kleine 'illustratie' van hoe eenvoudig die halfuurdienst te realiseren is :
Zo ging het ergens in 2010... toen de gewenste treinverbindingen vastgelegd waren...
1) Bij opmaak van het plan is de basis uiteraard het internationale aanbod dat vastligt (Thalys, ICE,...). Dat gek idee moet je trouwens eens aan NS gaan uitleggen

Bij NS is de perfecte spreiding heilig, en moet het internationale aanbod zich maar aanpassen...
2) Allereerste relatie waarvoor effectief uren op de dienstregeling werden geplakt: de ICA (IC01) Eupen-Oostende. Die lieten we op z'n bestaande uren staan. Waarom veranderen om te veranderen, niet?
3) 2e verbinding: de ICO (IC12): simpel toch: die zetten we gewoon perfect op 't halfuur van de IC01. Ja toch?
... NEE... zegt Toegang-net. Kan niet, want dat rijpad geeft conflict bij inrit Brussel-Zuid,wegens kruising met Thalys, dus die zal ietsje moeten verschuiven... We zijn aan de TWEEDE verbinding waar we een dienstregeling willen aan vastklikken hé, en daar gaat het ideaalbeeld van 30/30 al aan flarden... En nog veeeel verbindingen te gaan. Onnodig om hier bij te vertellen dat uiteindelijk nog zeer veel van de gewenste treinverbindingen zijn moeten aangepast worden (niet alleen de dienstregeling, maar de verbinding op zich)
Dus echt: de dingen die we de laatste dagen en weken horen, over 'dienstregelingen opmaken is niet iets dat NMBS moet overlaten aan jobstudenten' ed... Wij zijn inderdaad ook maar mensen, en dus niet perfect, en meer koppen kunnen meer dan één, en ja dankzij de samenwerking met TTB (waarvoor oprechte dank, ze weten best dat er zijn die hun hulp echt appreciëren!) zijn er fouten weggewerkt, maar de eerste die denkt dat hij een plan kan opstellen voor het hele land, rekening houdend met ELKE randvoorwaarde, beperking etc. (en die lijst is afschuwelijk lang...) mag het direct zeggen. Alle zelfverklaarde 'specialisten' die echter niet verder kunnen kijken dan hun 'eigen' trein of lijn (ik spreek hierbij NIEMAND op dit forum persoonlijk aan!) moeten gewoon hun BA**ES houden!