Shrek schreef: ↑13 apr 2025, 01:45
dovaere schreef: ↑12 mar 2025, 13:50
Perspectieven voor extra bestemmingen naar het Zuiden komen er helemaal niet met dubbeldeks-TGV's. Die zijn economisch helemaal niet geschikt voor lange verbindingen (tussen Brussel en Lyon/Zuid-Frankrijk en andere hoeken van Frankrijk), met verdeelde reizigersvraag zonder grote steden onderweg.
Als er geen enkeldeks-TGV's overblijven, vrees ik het ergste voor de verbindingen van Brussel naar [...], Rennes, Nantes, Marseille, [...], Straatsburg...
Dat zie ik toch helemaal anders. Al die enkeldeks TGV's zitten goed vol tijdens het jaar en in de zomer zijn ze allemaal 100% volgeboekt. Al deze verbindingen snakken naar meer capaciteit, die dubbeldekkers zijn dus zeer welgekomen.
Vergeet niet dat op al die verbindingen langs Lille het volk zit van heel België, het halve noorden van Frankrijk en de overstappers uit Londen. Meer dan genoeg volk om dubbeldeks TGV's gevuld te krijgen.
Doe eens de test voor morgen en zoek eens bij sncf-connect op welk materieel en welke trajecten er rijden op de
intersecteur-TGV's die vertrekken vanuit Lille: ik vind enkel enkeldeks-TGV's. Een aantal (moeten ) stoppen in een aantal kleinere steden onderweg of telkens opnieuw van de hogesnelheidslijn (naar Bordeaux) afrijden en tijd verliezen om kleinere steden aan te doen. Dat doen andere TGV's, die rechtstreeks naar Parijs-centrum gaan, niet. Dat doen ze wel bij treinen die minder goed bezet raken, om toch maar genoeg reizigers op te pikken op deze lange ritten die niet kunnen profiteren van de vele reizigers uit centrum-Parijs.
- De binnenlandse intersecteur-TGV's (naar Lille) zijn dus blijkbaar bij de laatste verbindingen in Frankrijk waar ze het nog niet nodig vonden om dubbeldekkers in te zetten. Het lijkt mij wel heel optimistisch om te veronderstellen dat met nieuw dubbeldeksmaterieel de verlengde versie naar Brussel opeens het verschil zal maken.
- Eurostar heeft net nog een gelijkaardige afweging gemaakt over haar enige overblijvende intersecteur-Eurostar, op zomerse zaterdagen Brussel - Zuid-Frankrijk, en heeft beslist die af te schaffen, wetende dat ze dat heel moeilijk ooit nog kan terugdraaien. Idem met eerdere intersecteur-Eurostars naar Bordeaux en vanuit Londen.
- Afgelopen jaar verscheen er nog een bericht/rapport dat vraagtekens zette over de rendabiliteit van veel TGV-verbindingen en -bestemmingen. Ik zou het moeten terugzoeken, maar ik vrees voor een aantal intersecteur-TGV's. We weten ook dat de SNCF met haar prijsbeleid zorgt dat elke TGV behoorlijk gevuld raakt, maar aan lage prijzen maakt dat een nieuwe dubbeldeks-TGV nog niet rendabel.
- Ik juich het bestaan van de intersecteur-TGV's heel hard toe, maar dat zijn, atypisch voor Franse TGV-verbindingen, echte overstap-treinen. Dat is zo afwijkend in Frankrijk dat ze het zelfs nodig vinden in twee alinea's uit te leggen dat het echt wel normaal is dat een stoel meerdere malen bezet kan zijn tijdens een rit:
https://fr.wikipedia.org/wiki/TGV_intersecteurs
Nadeel is wel dat het Franse TGV-materieel helemaal niet geschikt is om snel mensen in en uit te laten stappen, in tegenstelling tot b.v. Duitsland en Japan. De Franse dubbeldekkers zijn daarin nog het slechtst, en daarom ook niet geschikt voor de intersecteur-TGV's. Zeker als de tussenstop dan nog een internationale luchthaven is waar in vakantieperiodes hele hordes met koffers willen uit- en instappen, en die verder 0 inwoners met gewone vervoersvraag telt.
Een illustratie van de lange ritten met middenin 3 uur zonder grote stad/station, enkel een luchthaven en een pretpark/overstapstation waar de SNCF het niet nodig vindt om overstappen te faciliteren:
4h 47min
15:03 Bruxelles Midi
15:52 Lille Europe
16:50 Aeroport Paris-Charles de Gaulle TGV
17:03 Marne la Vallée-Chessy
17:37 Massy TGV
18:32 Le Mans
19:12 Angers St Laud
19:50 Nantes
5h 46min
08:17 Bruxelles Midi
09:01 Lille Europe
09:59 Aeroport Paris-Charles de Gaulle TGV
10:13 Marne la Vallée-Chessy
12:10 Lyon Part Dieu
12:49 Valence TGV Rhône-Alpes Sud
13:38 Nîmes
14:03 Montpellier Saint-Roch