Spoorverdubbeling L19 Mol-Neerpelt
Spoorverdubbeling L19 Mol-Neerpelt
Wanneer starten en eindigen deze werken? Dat wordt al jaren beloofd maar lees en zie niks concreets...
Heb jij respect, dan krijg je respect terug...
Re: Spoorverdubbeling L19 Mol-Neerpelt
Antwoord uit betrouwbare bron: spoorverdubbeling loopt van Lommel-Werkplaatsen (i.p.v. Mol) tot in Neerpelt, start werken in 2026, duur van de werken 2 à 3 jaar. Dus als alles meezit ligt daar dubbelspoor in 2028 à 2029...
Heb jij respect, dan krijg je respect terug...
Re: Spoorverdubbeling L19 Mol-Neerpelt
Dat de verdubbeling pas voorbij de kanaalbruggen begint, vind ik wel verdedigbaar en was van in het begin zo gecommuniceerd
-
- Berichten: 239
- Lid geworden op: 02 nov 2020, 10:46
Re: Spoorverdubbeling L19 Mol-Neerpelt
't Begint een beetje de mode te worden om te gaan zeuren over nieuwe bruggen. Ook in Weert, Maastricht en Doetinchem blijkt een extra brug een onneembare hindernis voor een spooruitbreiding. Op andere plaatsen lijkt het dan weer alsof er zoveel mogelijk nieuwe bruggen gebouwd moeten worden zoals bij de nieuwe Zuidwestboog Meteren (waarvan het nut me volledig ontgaat). Het aantal haalbare bruggen lijkt soms een beetje een graadmeter van hoeveel zin de opdrachtgever van het project erin heeft.
-
- Berichten: 970
- Lid geworden op: 26 aug 2021, 12:47
- Locatie: Denderleeuw
Re: Spoorverdubbeling L19 Mol-Neerpelt
Er is een verschil tussen het bouwen van een viaduct waaronder andere treinen en vrachtwagens moeten passen en het bouwen van een brug over een kanaal/rivier met goederenschepen. Heb je de brug in Herentals over het Albert kanaal al gezien? Niet bepaald te vergelijken met het een viaduct over de E40. Daarnaast zegt men niet dat daar geen spoorverdubbeling komt, wss is die gwn uitgesteld totdat de brug vervangen of verhoogd moet worden, een logische redenering als er enkel in kritieke situaties een merkbaar verschil in capaciteit zal zijn.jknockaert schreef: ↑19 jul 2025, 21:18't Begint een beetje de mode te worden om te gaan zeuren over nieuwe bruggen. Ook in Weert, Maastricht en Doetinchem blijkt een extra brug een onneembare hindernis voor een spooruitbreiding. Op andere plaatsen lijkt het dan weer alsof er zoveel mogelijk nieuwe bruggen gebouwd moeten worden zoals bij de nieuwe Zuidwestboog Meteren (waarvan het nut me volledig ontgaat). Het aantal haalbare bruggen lijkt soms een beetje een graadmeter van hoeveel zin de opdrachtgever van het project erin heeft.
Over Meteren kan ik niet veel zeggen behalve dat het goederen vanuit Limburg en steden ten zuiden van Keulen richting Rotterdam kan omleiden, om zo frequenter passagierstreinen te laten rijden in de randstad en tegelijk meer goederentreinen mogelijk maken. Geen slecht idee.
-
- Berichten: 239
- Lid geworden op: 02 nov 2020, 10:46
Re: Spoorverdubbeling L19 Mol-Neerpelt
In principe maakt het voor zo'n brug niet zoveel uit wat eronderdoor gaat. Die brug over het Albertkanaal is zo indrukwekkend omdat het kanaal daar zo breed is (175m). Maar ook bij snelwegen kan het oplopen, bv. de Nootdorpbrug over de A12 is 375m lang (met een boogbrugsectie van 125m) en was enkel nodig voor een werkplaatsaansluiting, maar dat bleek geen bezwaar toen de Zoetermeer Stadslijn zonodig omgebouwd moest worden naar iets anders. Tussen Mol en Balen Werkplaatsen betreft het twee bruggen van eerder bescheiden formaat (45m en 60m). Ook die brug in Weert die onhaalbaar zou zijn gaat over een kleine 80m.desirootje schreef: ↑19 jul 2025, 22:03Er is een verschil tussen het bouwen van een viaduct waaronder andere treinen en vrachtwagens moeten passen en het bouwen van een brug over een kanaal/rivier met goederenschepen. Heb je de brug in Herentals over het Albert kanaal al gezien? Niet bepaald te vergelijken met het een viaduct over de E40.
Tussen Den Bosch en Geldermalsen rijden nu vier sprinters, zes IC's en enkele goederentreinen per uur. Benieuwd hoeveel extra goederentreinen daar nog bij passen. Het zou me niet verbazen als uiteindelijk pakweg twintig treinen per week over die dure nieuwe boog gaan (drie bruggen: 220m, 250m en 365m).desirootje schreef: ↑19 jul 2025, 22:03Over Meteren kan ik niet veel zeggen behalve dat het goederen vanuit Limburg en steden ten zuiden van Keulen richting Rotterdam kan omleiden, om zo frequenter passagierstreinen te laten rijden in de randstad en tegelijk meer goederentreinen mogelijk maken. Geen slecht idee.
Re: Spoorverdubbeling L19 Mol-Neerpelt
Het gaat over vele miljoenen extra kosten alleszins ook al zijn het twee meer bescheiden bruggen, en in de huidige dienstregeling is verdubbeling van Balen-Werkplaatsen tot Neerpelt voldoende om de oorzaak van gevolgvertragingen weg te nemen.
Moest later heel de lijn tot Weert veel belangrijker worden kunnen we weer spreken over het tweede spoor op de overgebleven stukken. Maar op dit moment zijn er belangrijkere plekken die dat geld kunnen gebruiken.
Moest later heel de lijn tot Weert veel belangrijker worden kunnen we weer spreken over het tweede spoor op de overgebleven stukken. Maar op dit moment zijn er belangrijkere plekken die dat geld kunnen gebruiken.
Re: Spoorverdubbeling L19 Mol-Neerpelt
Er zijn officieel twee fases in de spoorverdubbeling. De eerste gaat inderdaad van Balen tot Neerpelt, de tweede van Mol tot Balen. Met de geplande tweede IC naar Hamont erbij is enkel de eerste fase voldoende. De tweede fase komt er misschien later, maar die is niet noodzakelijk voor die tweede IC.
Re: Spoorverdubbeling L19 Mol-Neerpelt
Ik weet niet of je de situatie in Mol/Balen een beetje kent, maar voor de brug over het kanaal Kwaadmechelen-Dessel zou het nu plaatsen van deze extra brug, de situatie alvast vrij ingewikkeld maken.jknockaert schreef: ↑19 jul 2025, 21:18't Begint een beetje de mode te worden om te gaan zeuren over nieuwe bruggen. Ook in Weert, Maastricht en Doetinchem blijkt een extra brug een onneembare hindernis voor een spooruitbreiding. Op andere plaatsen lijkt het dan weer alsof er zoveel mogelijk nieuwe bruggen gebouwd moeten worden zoals bij de nieuwe Zuidwestboog Meteren (waarvan het nut me volledig ontgaat). Het aantal haalbare bruggen lijkt soms een beetje een graadmeter van hoeveel zin de opdrachtgever van het project erin heeft.
De Vlaamse Waterweg wil namelijk dat bij vervanging/nieuwbouw de bruggen over dit kanaal hoger komen dan ze nu liggen en ook dat ze een bredere overspanning krijgen. Dit heeft uiteraard grote impact op de hellingen en brughoofden, zeker als je lange tijd met 2 verschillen vlak naast elkaar wil werken.
Aangezien op afzienbare tijd de huidige brug nog niet aan vervanging toe is en er ook geen plannen zijn om hier diensten uit te baten die deze extra brug echt nodig hebben, is dit echt wel een doordachte keuze.
Mocht een vervanging van de huidige brug noodzakelijk worden of de dienstregeling dit vereisen, kan dit alsnog ingepland worden.