BTTB: Snelle IC-trein Hasselt-Antwerpen als alternatief E313

Voorlopige place-holder voor topics tot deze in de juiste categorie geplaatst zijn. Hier geen nieuwe topics openen!
K V B
Berichten: 3387
Lid geworden op: 30 jun 2006, 13:20
Locatie: Wengwald, Zwitserland

Bericht door K V B »

Adler schreef: De Lötschberg tunnel is tot december nog steeds in een testfase. Ik dacht dat hij momenteel 16u/dag kan gebruikt worden en de andere 8 uur voor testen.
Eens de testfase voorbij zal de capaciteit dus nog wel verhogen.
Op de Gotthard basis-tunnel is het nog enkele jaren wachten.
Als straks de tunnel definitief in gebruik gaat zal juist de capaciteit voor het goederen verkeer verminderen. Er moeten namelijk elk uur een IC in beide richtingen aan 200 km/u door heen, en zes Cisalpino treinen per dag per richting aan 250 kp/u. Die slokken een behoorlijk deel van de capaciteit op.
Tijdens een uur dat er zowel een IC als een Cisalpino door de tunnel gaat kunnen er enkel nog in beide richtingen telkens een goederentrein bij.

Vandaar dat ook in de toekomst nog veel goederentreinen via de oude lijn zullen blijven rijden.
Gebruikersavatar
Portbou
Berichten: 1886
Lid geworden op: 06 mar 2006, 23:24
Locatie: Mechelen
Contacteer:

Bericht door Portbou »

Hallo,
In België zou dit niet mogelijk zij doordat gemengd transport (HKV+HKM) niet toegelaten is.
Weet iemand waarom dit niet toegelaten is ?

Goedenavond.
Gebruikersavatar
Portbou
Berichten: 1886
Lid geworden op: 06 mar 2006, 23:24
Locatie: Mechelen
Contacteer:

Bericht door Portbou »

Internationaal verkeer is juist bij Infrabel en NMBS een heel groot probleem, kijk maar al naar de hoeveelheid treinverbindingen tussen Nederland en Vlaanderen.
Je hebt gelijk dat er niet veel grensoverschrijdend personenverkeer meer over is tussen ons land en de buurlanden. Maar wat heeft dit te maken met het op treinen laden van vrachtwagens VOOR WAT BETREFT HUN BELGISCH TRAJECT ?
Overigens ben ik altijd tegen verplichtingen op dit vlak. Laat de bedrijven zelf kiezen. Het overladen (minstens twee maal) heeft ook zijn beperkingen.
Dit lijkt misschien een billijke uitspraak... maar het verleden leert ons dat het niet goed komt als we de bedrijven laten kiezen : zo waren er bvb. vakbonden en socialisten nodig om de bedrijven ertoe te verplichten hun arbeiders beter te behandelen... En als er geen wetgevende macht was die milieunormen zou opleggen zouden de bedrijven de natuur volledig verpest hebben met het afval van hun productie... etc etc...

Uiteraard heeft het overladen zijn beperkingen... maar indien deze beperkingen bij wet opgelegd worden heeft ieder bedrijf daar evenveel last van...
Die rijstrook is sneller gelegd dan men denkt.
Ja... en op die nieuwe rijstroken staan er ook altijd weer sneller files dan men denkt. Het mooiste voorbeeld daarvoor is de E40 tussen Leuven en Brussel met zijn 4de rijstrook...
Als men nu eens op zijn Frans begon, met gewoon kilometers asfalt (her) aan te leggen en ook eens Brussel en Antwerpen te ontlasten door een snelweg Ranst-Mechelen-Lessines en een snelweg Liefkenshoek-Mechelen-Ottignies aan te leggen.
Wel... als je dan toch met Frankrijk wil vergelijken :
- de vrachtwagens betalen hoge tolgelden voor het gebruik van autostrades... zodat een verplaatsing per spoor concurrentieler is.
- er zijn in Frankrijk minstens twee projecten van "autoroute ferroviaire" waarbij vrachtwagens op treinen gezet worden : één over de Alpen tussen Lyon en Torino (bij benadering), één tussen Perpignan en Bettembourg.
- er is in Frankrijk veel meer open ruimte dan in ons volgebouwde Vlaanderen... Dan toch nog twee autostrades aanleggen ?
Men zou daar wel een deel van die werklozen uit de Borinage voor kunnen inzetten. :wink: Twee vliegen in één klap. 8)
En aan een spoorweg kunnen die niet werken ?

Goedenavond.
super1500

Bericht door super1500 »

K V B schreef:
pietmol schreef:
dan dien je wel nieuwe spoorlijnen aan te leggen met een groter gaberit (vooral hoger, maar waarschijnlijk ook breder).

kijk maar naar de shuttle tussen Frankrijk & Engeland.
Voor vrachtauto's op treinen is het traditionele gabarit voldoende. De "RoLa" treinen in Zwitserland rijden zelfs deels op lijnen met een beperkt gabarit.
RoLa zie link: [/url]http://www.adriakombi.si/ang/1-1-3.php[url]
Shuttle: http://www.railfaneurope.net/pix/fr/pri ... hgv_g1.jpg

Shuttle is specifiek gebouwd om snel te laden en lossen, het 'dek' van de de Shuttle rijtuigen is vlak zodat het rijden van het ene rijtuig naar het andere veel vlotter gaat, wat onontbeerlijk is voor een 'kort' traject. Daarnaast werd bij de Shuttle een "kooi" rond de laadruimte geplaatst.
dit vlakke (hoger gelegen) dek + kooi kunnen echter enkel toegepast worden als me een hoger gaberit toepast.

tenslotte tussen Kandersteg (Ch) & Iselle (I) rijden er reeds vele jaren autotreinen met een vlak dek en veiligheidsdak. daar kunnen dus geen vrachtwagens op.
http://www.bls.ch/d/autoverlad/autoverlad.php
[/url]
Gebruikersavatar
Steven
Berichten: 23035
Lid geworden op: 31 jan 2006, 12:06
Locatie: Opwijk

Bericht door Steven »

pietmol schreef:
bw494674 schreef: - Vrachtwagens die Vlaanderen doorrijden (dus zonder plaatselijke bediening) op treinen zetten.
dan dien je wel nieuwe spoorlijnen aan te leggen met een groter gaberit (vooral hoger, maar waarschijnlijk ook breder).

kijk maar naar de shuttle tussen Frankrijk & Engeland.

als we dan toch een hoger gaberit maken, kunnen we ineens kiezen voor een gaberit dat "double stack" containervervoer toelaat.

jammer dat de NMBS top dit nog niet begrepen heeft: voor de Liefkenshoek tunnel kiest men nog steeds het traditionele gaberit...
wat zin heeft het op kleine stukjes een ander gabarit te kiezen als je dit op de rest van je net niet hebt. die tunnel breder en hoger maken zorgt enkel voor extra werk aan beide kanten van die tunnel om daar alles weer aan het gewone gabarit aan te passen waardoor je enorm veel tijd verliest. wat hier al eerder werd gezegd is dat die rola treinen rijden zonder aangepast gabarit, de wagen zijn er speciaal voor gemaakt als je ze ooit in het echt zou zien zal je vaststellen dat deze wagens voorzien zijn van extra kleine treinwielen (wel meer dan een klassieke wagen) waardoor een extra lage laadvloer kan en men dus vlot vrachtwagens op en af de trein kan halen, hierdoor heeft men eveneens geen extra hoog laadkade nodig.

het zou dus perfect kunnen dat vrachtwagens voor engeland komende uit duitsland in aachen dergelijke trein oprijden om er dan in zeebrugge/rijsel/calais weer af te gaan.

dus praktisch zijn er niet echt problemen, denk dat het grootste probleem vermoedelijk de rijpaden zullen worden die op sommige delen van die trajecten al vrij schaars zijn.
Gregske

Bericht door Gregske »

Beste bw494674, gelieve geen hoofdletters te gebruiken, dat is virtueel schelden en roepen. En virtueel of niet, daar pas ik voor.
bw494674 schreef:Je hebt gelijk dat er niet veel grensoverschrijdend personenverkeer meer over is tussen ons land en de buurlanden. Maar wat heeft dit te maken met het op treinen laden van vrachtwagens VOOR WAT BETREFT HUN BELGISCH TRAJECT ?
De vrachtwagens in het binnenland hebben geen baat aan het spoor. Ik werkte vroeger bij Carrefour/GB. Die vrachtwagen kwam uit Destelbergen en moest dan lossen in Hoogstraten, Rijkevorsel, Turnhout en dan terug keren. Leg die maar op een trein :roll:
Enkel bij afstanden 500 - 2000 km heeft spoor zijn nut op de rails als het netwerk fijnmazig genoeg is.
bw494674 schreef: Dit lijkt misschien een billijke uitspraak... maar het verleden leert ons dat het niet goed komt als we de bedrijven laten kiezen : zo waren er bvb. vakbonden en socialisten nodig om de bedrijven ertoe te verplichten hun arbeiders beter te behandelen... En als er geen wetgevende macht was die milieunormen zou opleggen zouden de bedrijven de natuur volledig verpest hebben met het afval van hun productie... etc etc...
Dit zijn grondrechten, en daar heb je zoals je zelf aangeeft verenigingen voor. Het is je grondrecht om jaarlijks op vakantie te gaan. Dat belangt eenieder aan, en iedereen die zijn grondrechten wil verdedigt zien moet zich maar aansluiten bij een vakbond.
Evenzeer als iedere bedrijfsleider zich laat aansluiten bij een zelfstandigenvereniging.
Waar ik het over heb, is de regelzucht die er geldt. (Wist je dat er per jaar 80000 bladzijden papier verspild worden aan het staatsblad, waar iemand die voltijds werkt 2,5 jaar nodig voor heeft?!)
Er moeten basisregels gelden, maar of een bedrijf zijn transport nu over de weg, het spoor of over het water doet, is toch zijn keuze.
bw494674 schreef:Ja... en op die nieuwe rijstroken staan er ook altijd weer sneller files dan men denkt. Het mooiste voorbeeld daarvoor is de E40 tussen Leuven en Brussel met zijn 4de rijstrook...
Het probleem is de schikking van op- en afritten op de ring van Brussel en Antwerpen. Het lokale verkeer wordt gemengd met het doorgaande verkeer. Bovendien mogen vrachtwagens niet rijden op rijstroken bestemd voor doorgaand verkeer (linkse rijstrook bij drie of meer rijstroken). Ik ben tegen een verbreding van de noordelijke Brusselse ring tot tien rijstroken om verschillende redenen:
1. de brug van Vilvoorde wordt dan een flessenhals
2. er is nog een aantal andere alternatieven zoals een tweede ring (randweg) rond Brussel. Dit wordt tegengehouden door groentjes, die echter niet doorhebben dat een file meer roet de lucht in blaast dan een vrachtwagen die door kan rijden.
(ik plijt voor een nieuwe snelweg knooppunt Ranst - E 429, en ook voor een snelweg knooppunt Beveren - E 411 t.h.v. Wavre, afrit 9, zo ontsluit je de ringen van Antwerpen, Brussel en Mechelen, zo kan verkeer Mechelen-Gent zonder de Brusselse ring verder)
3. meer rijstroken dan drie haalt geen rendement door de verwarring (weet je dat ze eens als test in de Wetstraat te Brussel één van de vijf rijstroken afsloten voor het gemotoriseerd verkeer en zodoende fietsers een eigen plaatsje kregen, het resultaat was meer dan positief te noemen, zowel op veiligheid als op doorgang).
bw494674 schreef:Wel... als je dan toch met Frankrijk wil vergelijken :
- de vrachtwagens betalen hoge tolgelden voor het gebruik van autostrades... zodat een verplaatsing per spoor concurrentieler is.
- er zijn in Frankrijk minstens twee projecten van "autoroute ferroviaire" waarbij vrachtwagens op treinen gezet worden : één over de Alpen tussen Lyon en Torino (bij benadering), één tussen Perpignan en Bettembourg.
- er is in Frankrijk veel meer open ruimte dan in ons volgebouwde Vlaanderen... Dan toch nog twee autostrades aanleggen ?
Juist omdat het volgebouwd is, het is niet de hoeveelheid wegen die het ertoe doet, wel waar ze liggen! Nu hebben inwoners in de volgebouwde driehoek Gent-Antwerpen-Brussel geen snelweg vlakbij, en zijn zo genoodzaakt over de drukke secundaire wegen te rijden.
Overigens hebben transportfirma's al grote personeelskosten, moet je ze het dan nog moeilijker maken. Dankzij die Europese kabotagewetgeving mogen hier die Polen, Tsjechen, ... hier rijden ook al zijn ze lang niet zo goed opgeleid als West-Europese chauffeurs.
Kun je me trouwens zeggen hoeveel gebruik er wordt gemaakt van die treinen in de gebergten?

btw: Ik ben tegen valse concurrentie, zeker als de staat ze wilt opleggen zoals tolheffingen. Bovendien is er al het eurovignet voor zwaargewichten op de baan en die is niet mals 8)
bw494674 schreef:En aan een spoorweg kunnen die niet werken ?

Goedenavond.
Ook, werklozen genoeg aldaar 8)

Goedemiddag :wink:
super1500

Bericht door super1500 »

Steven schreef:
wat zin heeft het op kleine stukjes een ander gabarit te kiezen als je dit op de rest van je net niet hebt.

de Liefkenshoektunnel dient ook als verbinding tussen de containerterminal op linkeroever en de container terminal op rechteroever.

voor deze overslagtraffiek zou double stack wel haalbaar & nuttig zijn.
Gebruikersavatar
Steven
Berichten: 23035
Lid geworden op: 31 jan 2006, 12:06
Locatie: Opwijk

Bericht door Steven »

super1500 schreef:
Steven schreef:
wat zin heeft het op kleine stukjes een ander gabarit te kiezen als je dit op de rest van je net niet hebt.

de Liefkenshoektunnel dient ook als verbinding tussen de containerterminal op linkeroever en de container terminal op rechteroever.

voor deze overslagtraffiek zou double stack wel haalbaar & nuttig zijn.
ja maar door een groter gabarit moet je dieper onder de schelde en bijgevolg ga je de hellingen zwaarder maken (aangezien de lengte van de tunnel niet te lang mag zijn) waardoor je toch de last gaat beperken in de lengte, dubbelstack is een mooi woord maar met de trekkrachten die de europese trekhaken aankunnen mag je dat al vergeten. je moet maar is bezien welke de amerikanen gebruiken als koppeling tussen goederenwagens.
Gebruikersavatar
Portbou
Berichten: 1886
Lid geworden op: 06 mar 2006, 23:24
Locatie: Mechelen
Contacteer:

Bericht door Portbou »

Hallo,
Gregske schreef:Beste bw494674, gelieve geen hoofdletters te gebruiken, dat is virtueel schelden en roepen. En virtueel of niet, daar pas ik voor.
Excuses, ik wou de nadruk leggen op dat zinsdeel en was in m'n haast vergeten dat ik daarvoor beter een paar van die knopjes bovenaan had kunnen gebruiken...
De vrachtwagens in het binnenland hebben geen baat aan het spoor. Ik werkte vroeger bij Carrefour/GB. Die vrachtwagen kwam uit Destelbergen en moest dan lossen in Hoogstraten, Rijkevorsel, Turnhout en dan terug keren. Leg die maar op een trein...
Men kan zich afvragen of er geen maatregelen te bedenken zijn die ervoor zorgen dat het voor Carrefour (en gelijkaardige bedrijven) :
- enerzijds interessanter wordt om een dichter net van distributiecentra uit te bouwen...
- anderzijds duurder wordt om vrachtwagens te laten rondrijden.

Die Carrefours van Rijkevorsel, Turnhout etc... zouden dan met een vrachtwagen uit Wijnegem in plaats van Destelbergen kunnen bevoorraad worden... met bijhorende vermindering van het aantal afgelegde vrachtwagen-km.

Nu ja, voor het soort transport dat Carrefour nodig heeft zal de trein nooit een oplossing kunnen aanbieden... en dus is dit eigenlijk allemaal off-topic.
Enkel bij afstanden 500 - 2000 km heeft spoor zijn nut op de rails als het netwerk fijnmazig genoeg is.
Juist... Hoofdletters ten spijt ben ik in m'n vorige posts blijkbaar niet duidelijk genoeg geweest. Ik doelde namelijk al op vrachtwagens die dat soort afstanden afleggen. Typisch die vrachtwagens die enkel door België rijden zonder hier ergens iets op- of af te laden. Deze zouden we beter op de trein zetten...

Ik weet wel dat dit niet snel snel georganiseerd kan worden (rollend materiaal, overslagstations, toegangswegen...) , maar die derde rijstrook is evengoed niet op één dag te realiseren...

Ik wil de transportbedrijven geenszins verplichten om hun vrachtwagen op de trein te zetten (zou ook teveel controles kosten)... Wel zouden we moeten proberen dit treintransport zodanig te organiseren dat het voor de transporteur interessanter wordt dan zijn huidige werkwijze.

En dan bedoel ik niet dat we de prijs van dit transport kunstmatig laag moeten houden door subsidie... Er zijn namelijk genoeg andere pluspunten waarvoor de transporteur gevoelig kan zijn :
  • Zijn vrachtwagen (en dus de vracht) zet zijn verplaatsing verder terwijl de chauffeur rusttijd heeft. De vracht is dus sneller ter bestemming (en staat geen uren stil langs de autosnelwegparkings)
  • de duur van de reis door ons land is veel exacter te bepalen... geen onverwachte monsterfiles die voor uren vertraging zorgen. Het huidige stiptheidsniveau van de reizigerstreinen lijkt me in deze zeker voldoende.
  • grote Europese transportondernemingen kunnen hun transport anders organiseren - bijvoorbeeld :
    Een Duitse chauffeur rijdt 's morgens een vrachtwagen vanuit Dortmund tot aan onze grens in Welkenraedt... zet daar zijn vrachtwagen op onze trein naar Moeskroen - zonder zelf mee te rijden... Neemt zijn middagpauze terwijl hij op de tegentrein wacht... haalt daar een vrachtwagen af die door zijn Franse collega in Moeskroen op de trein werd gezet en rijdt deze terug naar Dortmund. Op die manier wordt dit bijna een nine-to-five job. Gedaan met het betalen van overuren, nachturen, maaltijden... etc...
Dit zijn grondrechten, en daar heb je zoals je zelf aangeeft verenigingen voor. Het is je grondrecht om jaarlijks op vakantie te gaan. Dat belangt eenieder aan, en iedereen die zijn grondrechten wil verdedigt zien moet zich maar aansluiten bij een vakbond.
Dat lijkt vandaag allemaal vanzelfsprekend... maar je zal het met mij eens zijn dat het niet de bedrijfsleiders geweest zijn die indertijd het recht op jaarlijkse vakantie ingevoerd hebben...
Waar ik het over heb, is de regelzucht die er geldt. (Wist je dat er per jaar 80000 bladzijden papier verspild worden aan het staatsblad, waar iemand die voltijds werkt 2,5 jaar nodig voor heeft?!)
Ik betreur dit samen met jou, maar...
Er moeten basisregels gelden, maar of een bedrijf zijn transport nu over de weg, het spoor of over het water doet, is toch zijn keuze.
... in deze tijd waarin duidelijk wordt dat de draagkracht van onze planeet beperkt is... vrees ik dat de overheid de vrije keuze van transport zal moeten beginnen beïnvloeden...

Ik vind namelijk dat beschikken over gezonde lucht ook een grondrecht is...

En het zullen ook deze keer niet de bedrijfsleiders zijn (en al zeker niet diegene die vanuit Polen, Tsjechië enz... opereren) die hierin initiatieven zullen nemen.
Het probleem is de schikking van op- en afritten op de ring van Brussel...

(een pleidooi voor allerlei nieuwe wegen en autowegen)

(knip)
Ecologisch bewust als ik ben kan ik het absoluut niet eens zijn met nog meer wegen... en pleit ik voor het zoeken naar andere oplossingen. Ingaan op je verschillende voorstellen voor nieuwe autowegen doe ik liever niet, lijkt me off-topic.
Dit wordt tegengehouden door groentjes, die echter niet doorhebben dat een file meer roet de lucht in blaast dan een vrachtwagen die door kan rijden.
Ja zeg... En een vrachtwagen op een trein blaast helemaal geen roet de lucht in... Nu jij weer ;-)
Overigens hebben transportfirma's al grote personeelskosten, moet je ze het dan nog moeilijker maken.
Door een goedgeorganiseerd gebruik van transport per trein kunnen ze nu net op personeelskosten besparen (zie hoger)...
Dankzij die Europese kabotagewetgeving mogen hier die Polen, Tsjechen, ... hier rijden ook al zijn ze lang niet zo goed opgeleid als West-Europese chauffeurs.
Momenteel zijn we veel te laks in ons handhavingsbeleid... Als de wegpolitie de middelen (lees : het personeel en de tijd) zou krijgen om het aantal controles op vrachtwagens sterk uit te breiden zouden we de misbruiken beter kunnen terugdringen... en kunnen "brave" transportondernemingen weer concurrentieel worden.
Kun je me trouwens zeggen hoeveel gebruik er wordt gemaakt van die treinen in de gebergten?
Wat ik nu ga schrijven is allicht wat kort door de bocht ... :-)

Ik zou durven beweren dat er iets mis moet zijn met de kostenstructuur of de organisatie indien deze treinen niet vol zitten.

Neem nu bvb. een trein die 20 vrachtwagens over de Alpen trekt tussen Frankrijk en Italie en vergelijk...
  • Het uurloon van één machinist tegenover dat van 20 chauffeurs.
  • De kost van één rijpad bij RFF en RFI tegenover 20 tolheffingen voor vrachtwagens (en net in de Fréjus-wegtunnel onder de Montcénis kost dat een fortuin)
  • De tractiekost van één trein tegenover de kost voor het brandstofverbruik van 20 vrachtwagens
btw: Ik ben tegen valse concurrentie, zeker als de staat ze wilt opleggen zoals tolheffingen. Bovendien is er al het eurovignet voor zwaargewichten op de baan en die is niet mals 8)
Het is nochtans heel billijk : Een trein moet een rijpad betalen, een vrachtwagen moet wegentol betalen... Wat is daar valse concurrentie aan ?

Dank voor uw volgehouden aandacht en goedenavond.
Gregske

Bericht door Gregske »

bw494674 schreef:Excuses, ik wou de nadruk leggen op dat zinsdeel en was in m'n haast vergeten dat ik daarvoor beter een paar van die knopjes bovenaan had kunnen gebruiken...
Excuses aanvaard 8)
bw494674 schreef:Men kan zich afvragen of er geen maatregelen te bedenken zijn die ervoor zorgen dat het voor Carrefour (en gelijkaardige bedrijven) :
- enerzijds interessanter wordt om een dichter net van distributiecentra uit te bouwen...
- anderzijds duurder wordt om vrachtwagens te laten rondrijden.

Die Carrefours van Rijkevorsel, Turnhout etc... zouden dan met een vrachtwagen uit Wijnegem in plaats van Destelbergen kunnen bevoorraad worden... met bijhorende vermindering van het aantal afgelegde vrachtwagen-km.
Probleem is dat men evenveel orderpickers nodig heeft per dc. En daar heeft men nu al een groot tekort aan. Maar tegen onafhankelijk onderzoek ben ik zeker niet.

bw494674 schreef:Juist... Hoofdletters ten spijt ben ik in m'n vorige posts blijkbaar niet duidelijk genoeg geweest. Ik doelde namelijk al op vrachtwagens die dat soort afstanden afleggen. Typisch die vrachtwagens die enkel door België rijden zonder hier ergens iets op- of af te laden. Deze zouden we beter op de trein zetten...

Ik weet wel dat dit niet snel snel georganiseerd kan worden (rollend materiaal, overslagstations, toegangswegen...) , maar die derde rijstrook is evengoed niet op één dag te realiseren...

Ik wil de transportbedrijven geenszins verplichten om hun vrachtwagen op de trein te zetten (zou ook teveel controles kosten)... Wel zouden we moeten proberen dit treintransport zodanig te organiseren dat het voor de transporteur interessanter wordt dan zijn huidige werkwijze.
Blij dat je verduidelijkt 8)
Ik zou het wel breder zien dan Hergenrath-Mouscron aangezien die camions waarschijnlijk in de buurt van Parijs hun bestemming hebben.
bw494674 schreef:En dan bedoel ik niet dat we de prijs van dit transport kunstmatig laag moeten houden door subsidie... Er zijn namelijk genoeg andere pluspunten waarvoor de transporteur gevoelig kan zijn :
  • Zijn vrachtwagen (en dus de vracht) zet zijn verplaatsing verder terwijl de chauffeur rusttijd heeft. De vracht is dus sneller ter bestemming (en staat geen uren stil langs de autosnelwegparkings)
  • de duur van de reis door ons land is veel exacter te bepalen... geen onverwachte monsterfiles die voor uren vertraging zorgen. Het huidige stiptheidsniveau van de reizigerstreinen lijkt me in deze zeker voldoende.
  • grote Europese transportondernemingen kunnen hun transport anders organiseren - bijvoorbeeld :
    Een Duitse chauffeur rijdt 's morgens een vrachtwagen vanuit Dortmund tot aan onze grens in Welkenraedt... zet daar zijn vrachtwagen op onze trein naar Moeskroen - zonder zelf mee te rijden... Neemt zijn middagpauze terwijl hij op de tegentrein wacht... haalt daar een vrachtwagen af die door zijn Franse collega in Moeskroen op de trein werd gezet en rijdt deze terug naar Dortmund. Op die manier wordt dit bijna een nine-to-five job. Gedaan met het betalen van overuren, nachturen, maaltijden... etc...
Theoretisch klinkt het mooier, maar hoe zou je dit praktisch aanpakken?
bw494674 schreef:Dat lijkt vandaag allemaal vanzelfsprekend... maar je zal het met mij eens zijn dat het niet de bedrijfsleiders geweest zijn die indertijd het recht op jaarlijkse vakantie ingevoerd hebben...
Inderdaad, dat is o.a. door druk vanuit de vakbonden, zelf ben ik ook gesyndiceerd bij het ACV.
bw494674 schreef:
gregske schreef: Waar ik het over heb, is de regelzucht die er geldt. (Wist je dat er per jaar 80000 bladzijden papier verspild worden aan het staatsblad, waar iemand die voltijds werkt 2,5 jaar nodig voor heeft?!)
Ik betreur dit samen met jou, maar...
Dank u :cry: , Gaan we betogen tegen dit soort milieuvervuilers die alleen maar geld slikken op onze kosten? :D (Ik hoop op een revolutie die dat stelletje schoften eens aan de dijk zet)
bw494674 schreef:... in deze tijd waarin duidelijk wordt dat de draagkracht van onze planeet beperkt is... vrees ik dat de overheid de vrije keuze van transport zal moeten beginnen beïnvloeden...
Op welke manier, ik ben alleszins tegen nog meer heffingen en verboden. Leve de vrije markt
bw494674 schreef:Ik vind namelijk dat beschikken over gezonde lucht ook een grondrecht is...
Ik ook, daarom hebben we al roettesten uitgevonden bij de keuring, en ik ben voor de waterstofmotoren. Alsook ik voor elektrifikatie ben van L15 (A'pen-Neerpelt/Hasselt)
bw494674 schreef:En het zullen ook deze keer niet de bedrijfsleiders zijn (en al zeker niet diegene die vanuit Polen, Tsjechië enz... opereren) die hierin initiatieven zullen nemen.
Zwijg me stil over die besturen in die lamlendige oostbloklanden, ik wens ze met alle plezier de tijd van de USSR terug toe. Altijd is het voor die raddraaiers slecht hier en nu. Dat ze a.u.b. terug Lenin en Stalin opgraven en op kolen gaan rijden aldaar :twisted: (ik heb al ervaring met deze luie mensen, nog erger dan Walen uit de Borinage( :lol: , niet om te hard te schofferen, maar eerder als uitdrukking).
bw494674 schreef:Ecologisch bewust als ik ben kan ik het absoluut niet eens zijn met nog meer wegen... en pleit ik voor het zoeken naar andere oplossingen. Ingaan op je verschillende voorstellen voor nieuwe autowegen doe ik liever niet, lijkt me off-topic.
Inderdaad een beetje off-topic, maar toch had ik gehoopt dat je meeging in mijn redenering om de twee grootste steden in België te ontsluiten door twee snelweg zodat je de probleemgebieden kunt ontwijken, zodat er minder files staan in alle richtingen, zodat er minder nutteloos aangeschoven wordt, zodat er minder uitlaatgassen de lucht in gestoten worden ...
bw494674 schreef:Ja zeg... En een vrachtwagen op een trein blaast helemaal geen roet de lucht in... Nu jij weer ;-)
Möntzenlijn :roll: (nu pas elektriciteit)
Ijzeren Rijn :roll: (nog altijd niets)
bw494674 schreef:Momenteel zijn we veel te laks in ons handhavingsbeleid... Als de wegpolitie de middelen (lees : het personeel en de tijd) zou krijgen om het aantal controles op vrachtwagens sterk uit te breiden zouden we de misbruiken beter kunnen terugdringen... en kunnen "brave" transportondernemingen weer concurrentieel worden.
Volledig voor te vinden, mij hebben ze al tien keer tegen gehouden voor autopapieren, en WODCA-controles, nooit iets verkeerd gevonden :wink: .
Maar boetes (vooral geldelijk) verlagen tot een redelijker niveau. Laten we dan maar tien keer meer flitsen, alcoholdelinquenten oppakken, controles op rij- en rusttijden controleren.
bw494674 schreef:
gregske schreef: Kun je me trouwens zeggen hoeveel gebruik er wordt gemaakt van die treinen in de gebergten?
Wat ik nu ga schrijven is allicht wat kort door de bocht ... :-)

Ik zou durven beweren dat er iets mis moet zijn met de kostenstructuur of de organisatie indien deze treinen niet vol zitten.

Neem nu bvb. een trein die 20 vrachtwagens over de Alpen trekt tussen Frankrijk en Italie en vergelijk...
  • Het uurloon van één machinist tegenover dat van 20 chauffeurs.
  • De kost van één rijpad bij RFF en RFI tegenover 20 tolheffingen voor vrachtwagens (en net in de Fréjus-wegtunnel onder de Montcénis kost dat een fortuin)
  • De tractiekost van één trein tegenover de kost voor het brandstofverbruik van 20 vrachtwagens
Heb jij toevallig gegevens hierover? Ik was meer geïnteresseerd naar cijfers :oops: :wink: .
Alhoewel ik je passage volg :wink:
bw494674 schreef:Het is nochtans heel billijk : Een trein moet een rijpad betalen, een vrachtwagen moet wegentol betalen... Wat is daar valse concurrentie aan ?

Dank voor uw volgehouden aandacht en goedenavond.
Die vrachtwagen betaalt sowieso een eurovignet, gaan de Fransen nog een extra heffing vragen. Ik wil liever zien dat er één Europees systeem komt waarbij je per kilometer betaalt (zo Europeesgezind als ik ben, gezien mijn afkomst, maar zonder oostblok) die gelijk is voor iedere Europeaan. Als we weer grenzen maken, zou ik dat zonde vinden.

Dank u voor uw mooie redevoering, uw aandacht en vooral uw geduld, een goedenacht. :wink:
Gebruikersavatar
Portbou
Berichten: 1886
Lid geworden op: 06 mar 2006, 23:24
Locatie: Mechelen
Contacteer:

Bericht door Portbou »

Ik zou het wel breder zien dan Hergenrath-Mouscron aangezien die camions waarschijnlijk in de buurt van Parijs hun bestemming hebben.
Ja... maar dat moeten de Fransen dan maar organiseren... daar ga ik mij niet mee moeien ;-)
Theoretisch klinkt het mooier, maar hoe zou je dit praktisch aanpakken?
Mijn voorbeeld was toch praktisch ? Ik probeer het nog eens.

Vandaag heeft een transportonderneming 4 vrachtwagens en bijhorende chauffeurs die goederenvervoer verzekeren tussen "ergens in Duitsland" en "ergens in Frankrijk". In plaats van deze chauffeurs steeds de volledige reis heen- en weer te laten doen... laat je ze enkel naar en van de trein rijden. Twee Duitsers rijden dus iedere dag van "ergens in Duitsland" naar de laadinstallatie in Hergenrath en terug, twee Fransen rijden iedere dag van "ergens in Frankrijk" naar Moeskroen en terug.
Alle chauffeurs zijn iedere avond gewoon thuis.
Leve de vrije markt
Ben ik niet met je eens... dat is het systeem USA en dat bewijst zeker en vast de laatste jaren dat het niet goed is.
toch had ik gehoopt dat je meeging in mijn redenering om de twee grootste steden in België te ontsluiten door twee snelweg zodat je de probleemgebieden kunt ontwijken, zodat er minder files staan in alle richtingen, zodat er minder nutteloos aangeschoven wordt, zodat er minder uitlaatgassen de lucht in gestoten worden ...
Goed... Toch even reageren dan maar... Door een snelweg tussen Ranst en Lessines te bouwen ontlast je inderdaad de radiale autosnelwegen vanuit en naar Brussel en Antwerpen. Daar gaan dan minder files staan... Maar hierdoor zullen er weer meer mensen op het idee komen om toch maar met de auto te komen en enkele jaren later zullen de files terug staan. En het Brusselse en Antwerpse centrum zijn nu al overbelast... En daar is werkelijk geen plaats voor nieuwe wegen.
Maar boetes (vooral geldelijk) verlagen tot een redelijker niveau. Laten we dan maar tien keer meer flitsen, alcoholdelinquenten oppakken, controles op rij- en rusttijden controleren.
Ik had het specifiek over controles van vrachtwagens... Die moeten vermeerderd worden. Flitsen langs de wegen wordt al veel te veel gedaan... dat geflits is eerder een verkapte extra verkeersbelasting dan iets anders.(zie : ze staan altijd op plaatsen waar het rendabel is, waar ze weten dat de staat van de weg makkelijk hogere snelheden toelaat dan de geldende maximumsnelheid...)

Maar we zijn off-topic...
Heb jij toevallig gegevens hierover? Ik was meer geïnteresseerd naar cijfers
Neen, heb ik jammer genoeg niet.

Goedenavond.
Gebruikersavatar
Joris
Berichten: 2851
Lid geworden op: 03 feb 2006, 21:36
Contacteer:

Bericht door Joris »

Hallo,
Ik heb het lezen ergens halfweg opgegeven, maar hier alvast enkele gedachten:
Door de invoering van een wegenvignet (wat soms eens door de media gaat) zou een rola door België misschien wel nuttig zijn. Als je dan aan de grens met je truck op de trein rijdt spaar je dat vignet uit, en zo stimuleer je de rola. Bovendien creëer je zo werkgelegenheid in de uithoeken van het land. (In de streek rond Montzen/Hergenrath bvb is er nu ook niet zo veel bedrijvigheid...)
Zoals de bijlagen illustreren kan zelfs de BLS grote vervoersmiddelen aan.
Groeten,
Joris De Mol
Bijlagen
DSC10001-(829).jpg
DSC10001-(830).jpg
De trein links is de EC Vauban.
De trein links is de EC Vauban.
Afbeelding
Gebruikersavatar
Joris
Berichten: 2851
Lid geworden op: 03 feb 2006, 21:36
Contacteer:

Bericht door Joris »

Hallo,
Door het gebuik van een Rola kan de rust-tijd van een trucker handiger gebruikt worden. Overigens stuurt men dacht ik zelfs tussen Italië en Frankrijk de trekker en bestuurder met de trein mee... (tussen de Astrides hangt meestal een rijtuig dacht ik, en de bijlages illustreren dat dit mogelijk moet kunnen zijn).
Groeten,
Joris De Mol
Bijlagen
DSC01653.jpg
DSC01655.jpg
Afbeelding
dentheo
Berichten: 8269
Lid geworden op: 14 jan 2007, 22:53
Locatie: Kalmthout

Bericht door dentheo »

Joris schreef:Hallo,
Door het gebuik van een Rola kan de rust-tijd van een trucker handiger gebruikt worden. Overigens stuurt men dacht ik zelfs tussen Italië en Frankrijk de trekker en bestuurder met de trein mee... (tussen de Astrides hangt meestal een rijtuig dacht ik, en de bijlages illustreren dat dit mogelijk moet kunnen zijn).
Groeten,
Joris De Mol
Tussen Zuid-Duitsland en Italie hangt er ook een rijtuig tussen, dus begeleide vrachtwagens kunen mee. Handig voor rusttijd geldt natuurlijk alleen als chauffeurs meekunnen....
Gebruikersavatar
Joris
Berichten: 2851
Lid geworden op: 03 feb 2006, 21:36
Contacteer:

Bericht door Joris »

Hallo,
dentheo schreef: Tussen Zuid-Duitsland en Italie hangt er ook een rijtuig tussen, dus begeleide vrachtwagens kunen mee. Handig voor rusttijd geldt natuurlijk alleen als chauffeurs meekunnen....
In de Hupactreinen hangt geen rijtuig, en zijn er ook geen trekkers aanwezig.
Op de RoLa-treinen moeten de trekkers en dus ook de bestuurders wel mee, maar het Franse systeem is geen RoLa maar eerder een Hupac variant, en dus perfect te doen zonder bestuurders.
Groeten,
Joris De Mol
Afbeelding
Plaats reactie