Tegenspoor kruisen mag wel degelijk. In theorie moet de machinist hierover ingelicht worden, maar in de praktijk gebeurt dat niet altijd. Soms wordt het zelfs expliciet in de dienstregeling voorzien.Steven schreef:al noemen wij dat tegenspoor en is dit eerder de uitzondering dan de regel, aangezien er geen gelijktijdig verkeer op tegenspoor mag georganiseerd worden.
rechterspoor
Re: rechterspoor
Re: rechterspoor
Op gebied van veiligheid is dit misschien allemaal geen probleem, maar ik kan je verzekeren, als je tegenspoor aan het rijden bent, en ziet 's nachts zo opeens twee witte lichten op je afkomen, dat je hartje een heel pak sneller gaat slaan. Ons hierover inlichten dat we tegenspoor gaan rijden, en een andere trein ook op tegenspoor onze richting uitkomt is dus gewoon essentieel...Gust schreef: Tegenspoor kruisen mag wel degelijk. In theorie moet de machinist hierover ingelicht worden, maar in de praktijk gebeurt dat niet altijd. Soms wordt het zelfs expliciet in de dienstregeling voorzien.
Re: rechterspoor
Ook overdag geeft dit soms aanleiding tot noodremmingen. Het lijkt me inderdaad wel zinvol dat de machinist ingelicht wordt, maar het gebeurt jammer genoeg niet altijd.Nils schreef:Op gebied van veiligheid is dit misschien allemaal geen probleem, maar ik kan je verzekeren, als je tegenspoor aan het rijden bent, en ziet 's nachts zo opeens twee witte lichten op je afkomen, dat je hartje een heel pak sneller gaat slaan. Ons hierover inlichten dat we tegenspoor gaan rijden, en een andere trein ook op tegenspoor onze richting uitkomt is dus gewoon essentieel...
Re: rechterspoor
Maar de treinbestuurder wordt toch ingelicht dmv een keper dat er een rit naar tegenspoor voorzien is? Of wil je dan mondeling ingelicht worden? Mondeling kan m'n zich altijd vergissen, terwijl een brandende keper u 100% zekerheid biedt dat alle veiligheidsvoorwaarden vervult zijn voor een rit naar tegenspoor...Nils schreef: Op gebied van veiligheid is dit misschien allemaal geen probleem, maar ik kan je verzekeren, als je tegenspoor aan het rijden bent, en ziet 's nachts zo opeens twee witte lichten op je afkomen, dat je hartje een heel pak sneller gaat slaan. Ons hierover inlichten dat we tegenspoor gaan rijden, en een andere trein ook op tegenspoor onze richting uitkomt is dus gewoon essentieel...
Re: rechterspoor
Ik dacht dat het onmogelijk was om op één spoor twee treinen in tegengestelde richting te laten rijden. Als men bijvoorbeeld een trein op tegenspoor wil gaan laten rijden, dan moet men dat spoor eerst 'ompolen' voor tegenspoorverkeer. Alle seinen (toch op de baanvakken met signalisatie van het nieuwste type) op het normaalspoor zullen dan op rood gaan staan en de seinen voor het tegenspoor komen vervolgens open.
Re: rechterspoor
Theoretisch is dat inderdaad onmogelijk, ja. Tot er iemand een menselijke fout begaat... Denk bv. aan Pécrot.Trainspotterke schreef:Ik dacht dat het onmogelijk was om op één spoor twee treinen in tegengestelde richting te laten rijden.
Re: rechterspoor
Het ging over het kruisen op tegenspoor. Dus twee treinen die elkaar rechts i.p.v. links kruisen. Beide treinen rijden dan op tegenspoor. Alhoewel het perfect veilig is, houden machinisten er niet zo van. In een bocht of 's nachts is het voor hen moeilijk zichtbaar of er een fout gemaakt is (en beide treinen op hetzelfde spoor zitten) en om het zekere voor het onzekere te nemen, voert men dan een noodremming uit. Daarom schrijft het reglement voor dat de machinisten steeds ingelicht worden over een dergelijk manoeuvre.Myesxe schreef:Maar de treinbestuurder wordt toch ingelicht dmv een keper dat er een rit naar tegenspoor voorzien is? Of wil je dan mondeling ingelicht worden? Mondeling kan m'n zich altijd vergissen, terwijl een brandende keper u 100% zekerheid biedt dat alle veiligheidsvoorwaarden vervult zijn voor een rit naar tegenspoor...
In de praktijk komt het niet zoveel voor. Meestal beperkt het zich tot inritten van stations waar uit een bepaalde richting slechts tegenspoor kan binnengereden worden, bv. inrit Herentals uit Turnhout.
Re: rechterspoor
Ook in Welkenraedt bestaat zo'n situatie.
De IC-A kan enkel naar Eupen vanop spoor 2 (of 3) van Welkenraedt. Spoor 2 ligt echter op tegenspoor.
(Spoor 3 is een zijperron, en wordt regulier niet gebruikt door de IC-A).
BDJ
De IC-A kan enkel naar Eupen vanop spoor 2 (of 3) van Welkenraedt. Spoor 2 ligt echter op tegenspoor.
(Spoor 3 is een zijperron, en wordt regulier niet gebruikt door de IC-A).
BDJ
Re: rechterspoor
dat gaat over spoor 4-5 in welkenraedt
aangezien spoor 1-2-3 geen toegang geeft tot lijn 49

Re: rechterspoor
Jah, als je altijd ligt te slapen wanneer je er passeert.Bartjedj schreef:Sorry.
Lijnkennis is nog redelijk beperkt![]()
BDJ


Re: rechterspoor
het gaat er hem om dat op een dubbelsporig baanvak op beide sporen met tegenspoorregime gereden zou worden, ipv beide op normaalspoor.Trainspotterke schreef:Ik dacht dat het onmogelijk was om op één spoor twee treinen in tegengestelde richting te laten rijden. Als men bijvoorbeeld een trein op tegenspoor wil gaan laten rijden, dan moet men dat spoor eerst 'ompolen' voor tegenspoorverkeer. Alle seinen (toch op de baanvakken met signalisatie van het nieuwste type) op het normaalspoor zullen dan op rood gaan staan en de seinen voor het tegenspoor komen vervolgens open.
Re: rechterspoor
Steven schreef:het gaat er hem om dat op een dubbelsporig baanvak op beide sporen met tegenspoorregime gereden zou worden, ipv beide op normaalspoor.Trainspotterke schreef:Ik dacht dat het onmogelijk was om op één spoor twee treinen in tegengestelde richting te laten rijden. Als men bijvoorbeeld een trein op tegenspoor wil gaan laten rijden, dan moet men dat spoor eerst 'ompolen' voor tegenspoorverkeer. Alle seinen (toch op de baanvakken met signalisatie van het nieuwste type) op het normaalspoor zullen dan op rood gaan staan en de seinen voor het tegenspoor komen vervolgens open.
op beide sporen op tegenspoor rijden is niet toegestaan
Re: rechterspoor
dat wist ik alNekvin schreef:Steven schreef:het gaat er hem om dat op een dubbelsporig baanvak op beide sporen met tegenspoorregime gereden zou worden, ipv beide op normaalspoor.Trainspotterke schreef:Ik dacht dat het onmogelijk was om op één spoor twee treinen in tegengestelde richting te laten rijden. Als men bijvoorbeeld een trein op tegenspoor wil gaan laten rijden, dan moet men dat spoor eerst 'ompolen' voor tegenspoorverkeer. Alle seinen (toch op de baanvakken met signalisatie van het nieuwste type) op het normaalspoor zullen dan op rood gaan staan en de seinen voor het tegenspoor komen vervolgens open.
op beide sporen op tegenspoor rijden is niet toegestaan

Re: rechterspoor
Niks van!Steven schreef:dat wist ik alNekvin schreef:op beide sporen op tegenspoor rijden is niet toegestaan
Over een paar maanden was het nog rechterspoordienst tussen Dudzele en Knokke!
